<p>Corina Schmidt fra østerrikske Hochbeet viser frem det nye høybedet med kompostbinge til det norske hagepublikum. Foto: Svanhild Blakstad</p>Hagemessen 2018. Foto: Svanhild BlakstadArmin Bottazoni og Corina Schmidt fra Hochbeet. Foto: Svanhild BlakstadHagemessen 2018_høybed Hochbeet. Foto: Svanhild Blakstad

Forlenger dyrkesesongen med drivhus og kompostbinge i ett

Et helt nytt høybed med kompostproduksjon og «drivhuseffekt» kan forlenge vekstsesongen på grønnsaker og urter med mange måneder.

Økologisk dyrking er i tiden som aldri før, og nå kan norske hobbydyrkere få lengre sesong på grønnsaker og urter med en østerriksk oppfinnelse.

Høybedet Hochbeet lanseres nemlig på det norske markedet og vises frem for første gang under Hagemessen.

- I Østerrike, Tyskland og en rekke andre land i Europa er dette veldig utbredt, og nå ønsker vi at norske hageeiere også skal bli kjent med denne løsningen, sier Corina Schmidt i Hochbeet.

Høybedet er modulbasert og består av en sokkel med isolerte vegger og sneglebeskyttelse. Også gnagere skal holdes på avstand ved hjelpe av et musegitter.

Kompostproduksjonen skjer ved at man fyller opp med hageavfall, løv og gress etc i bunnen, og leggger hagejord på toppen før man planter grønnsaker og urter eller det man ellers ønsker å dyrke..

- Komposteringen gjør at det blir varmeutvikling, som planterøttene nyter godt av. Sammenlignet med et vanlig grønnsaksbed vil dette kunne gi høyere avling, sier Schmidt.

Her hjemme er det bergensfirmaet Gartnerteknikk, som har spesialiert seg på drivhus, som har fått agenturet. Daglig leder Geir Nagelsen håper og tror at det vil slå an blant hobbydyrkere.

– Dette er for den miljøtenkende hageiere. Alt man kaster av matavfall og ellers hageavfall, kan brukes i dette systemet. Dessuten får man lengre vestsesong på grunn av varmen fra komposten og drivhussystemet, sier han.

Hochbeet fås i to størrelser og kan bygges ut med flere funskjoner og utstyr.