<p>Det går an å skape en spennende og variert hage på begrenset areal. Her fra hageblogger Anne Holter-Hovinds 45 kvadratmeter store hage på Frogner i Oslo. Foto: Moseplassen</p>Hagen trenger ikke være stor for å skape ulike rom. Foto: Moseplassen- Senk ambisjonsnivået og skap deg en hage som gir deg lykke å ha og lykke å holde, sier hageblogger Anne Holter-Hovind. Foto: MoseplassenFra hageblogger Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: MoseplassenFra hageblogger Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: MoseplassenFra Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: MoseplassenFra hageblogger Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: MoseplassenFra hageblogger Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: MoseplassenFra hageblogger Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: MoseplassenFra hageblogger Anne Holter-Hovinds terrassehage i femte etasje. Foto: Moseplassen

Har hage i femte etasje

Hageblogger Anne Holter-Hovind fra Moseplassen flyttet fra villahage til hage i høyden. Fra sin terrassehage i femte etasje midt i byen dyrker hun både poteter og roser.

Hageblogger Anne Holter-Hovind har transformert en gold balkong til en frodig oase. Foto: Moseplassen

På Hagemessen på Lillestrøm holder hun foredraget «Ett

år på balkongen», hvor hun viser hvordan hun har tenkt for å skape ulike opplevelser i den lille takhagen på 45 kvadratmeter. Her vil publikum få konkrete tips og mye inspirasjon og kanskje bli utfordret på hva en hage kan være. Bloggen Moseplassen drives av Anne selv og er Norges mest leste hageblogg.

Hvordan vil du karakterisere hagen din?

– Jeg har en langsmal takterrasse på 45 kvadratmeter. Og ja, det er også en hage, selv om den ligger i femte etasje og kun er 180 cm dyp. Arealet er jo begrenset, men ved mye omtanke i formgiving og null respekt for «det må da være nok»- kommentarer, så kjennes det både frodig og raust. Jeg flyttet inn i fjor, og nå gleder jeg meg til plantene vokser til, sier Holter-Hovind til hage.no

Hva er din favorittsyssel i hagen?

– For meg er hagegleden fundamentert i miksen mellom å skape og nyte. Jeg elsker å planlegge, lage, justere. Og jeg elsker å nyte det. Rusle gjennom og jakte på blomsterknopper, putte en godbit i munnen, legge meg ned og se sommerfuglene danse. Eller oppleve den gjennom vinduene, eller i ettertid gjennom alle bildene jeg tar. Jeg liker godt løpende vedlikehold som å vanne eller knipe av visne blomster, men jeg har aldri vært fan av å luke. Det slipper jeg stort sett her oppe i krukkehagen.

Hva er ditt beste hagetips?

– Det høres jo banalt ut, men mitt beste tips er å anlegge den hagen som gir deg lykke å ha og lykke å holde. Det kommer ikke noe godt ut av å ha en hage som man synes det er mye styr å holde fin. Da er det bedre å senke ambisjonsnivået. Og så er jeg veldig opptatt av at man velger seg fokusområder og satser mest på dem. Gjør det frodig og lekkert rundt den mest brukte plassen, eller der du ser ut fra de mest brukte vinduene. Ikke anlegg blomsterbed langs husveggen der du kun ser de når du klipper plenen, det er bare bortkastet.

Foredraget "Ett år på balkongen" går av stabelen lørdag 21. april fra scenen i hall C på Norges Varemesse.

Ingen sak å dyrke poteter fra balkonghagen. Foto: Moseplassen