<p>Fra "Hagen vår" i Kråkstad. Foto: Marianne Utengen.</p><p>Har du en hage, stor eller liten som du gjerne vi vise frem? Hageselskapet trenger flere hager til sine store hagefest 24. juni. Her fra hagen "Ytre pallekarm" i Ytre Enebakk. Foto: Jorun Amdal</p>EN AV TUSEN ÅPNE HAGER: De siste årene har det vært en tydelig fremvekst av kjøkkenhager, enten det bare er I form av noen pallekarmer eller en større del av hagen som er satt av til dyrking. Bildet er fra "Hagen vår" i Kråkstad, som tidligere har vært med i 1000 åpne hager. Foto: Marianne UtengenHageselskapet ønsker flere hageeiere til å åpne hagene sine 24. juni. Her fra hagen "Ytre pallekarm" i Ytre Enebakk. Foto: Marianne Utengen

Hageselskapet ønsker at flere skal åpne hagen sin for én dag

Hageeiere over det ganske land, med store eller små hager, oppfordres til å melde seg på når Hageselskapet inviterer til 1000 åpne hager 24. juni.

På selveste St.Hans er det duket for Hageselskapets landsdekkende arrangement 1000 åpne hager. Hageeiere fra hele landet åpner hageporten for kjente og ukjente og ønsker velkommen til et hyggelig hagebesøk.

- Vi vet av erfaring at hagebesøk og hagevandringer er svært populært blant hagefolk. Og slett ikke bare i de flotteste prakthagene – en helt vanlig hage er spennende nok, sier Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet.

Hun påpeker at det i en hage alltid er ideer å finne og løsninger man ikke ikke hadde tenkt på som gir inspirasjon for videre innsats på hjemmefronten.

- Dette er ingen konkurranse – her står hageglede i fokus, sier hun.

Bli med

For at mange skal kunne besøke en hage denne dagen, så trenges det åpne hageporter. Foreløpig har Hageselskapet 250 påmeldte hager, men regner med at det blir flere når det bare slutter å snø.

- Vi håper at  veldig mange vil bli med i år, ettersom dette er en gylden anledning til å treffe andre som er like hageinteressert som deg selv, oppfordrer Waaktaar Gamst.

Deltakere kan melde på hagen sin hos hageselskapet.no ved å skrive en kort presentasjon av hgen og legge ved noen bilder. Alle deltakere får tilsendt profileringmateriell fra Hageselskapet i forkant slik at hagen skal være lett å finne for besøkende.

- De fleste av oss stresser nok litt når vi skal ha gjester, men vi kan berolige alle som deltar for første gang: Hagefolk er blide, vennlige mennesker som ikke kommer innom for å sjekke om det er tilfredsstillende luket eller om plenen er nyklippet. Nei, man går på besøk for å søke hageinspirasjon, -kunnskap og slå av en hyggelig prat med likesinnede. Tilbakemeldinger fra tidligere deltakere er svært likelydende: Det var hektisk – men veldig morsomt, sier Waaktaar Gamst.

Kjøkkenhager

De siste årene har det vært en tydelig fremvekst av kjøkkenhager, enten det er noen pallekarmer i hagen eller en større del av hagen satt av til dyrking. Både parker og hageanlegg kan delta, kolonihager, borettslagshager.

Hageeierne avvikler dagen på litt ulike måter. Noen byr på en kaffetår og en kakebit. Noen tar litt betalt for dette, andre ikke. Andre steder får du drikke kaffen før eller etter, der er det alt fokus på hage.

- Kommer det mange besøkende, må man regne med at det blir mange interessante spørsmål til hageeier. Noen selger produkter fra egen hage slik som honning, syltetøy, frø mm. Det er alltid populært. Selvsagt håper vi på nydelig solskinn, men ingen sommer uten regn. 1000 åpne hager blir det uansett, avslutter Waaktaar Gamst, og legger til at åpningstiden er normalt fra klokken 12 til 17.