<p>– Finn din egen metode, enten du liker det enkelt eller overdådig. Tulipaner blir aldri feil, og nå er de på sitt flotteste, sier Finn Schjøll. Foto: Svanhild Blakstad</p>Planterådgiver Tonje Bergh viser hinnen på tulipanstilken, som gjør at den suger vann bare fra snittflaten. Foto: Svanhild BlakstadTulipaner gjør seg i overdådige vaser. Foto: Svanhild BlakstadEn tulipan i en enkel vase kan være lekkert på bordet. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulpanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadFinn Schjøll demonstrerer blomsterbinding med tulipaner. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens kronblader er spiselige. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild BlakstadTulipanens dag 2018. Foto: Svanhild Blakstad

Nordmenn har dilla på tulipaner

I løpet av ett år produseres det 80 millioner tulipaner i norske gartnerier, og nordmenn elsker den fargerike blomsten.

– Tulipaner kan brukes både til hverdags og fest, fra helt enkle buketter til overdådige kreasjoner. Du kan fint lage din egen bukett og bruke det du liker, det er bare å finne din egen metode, sier Finn Schjøll.

I anledning Tulipanens dag 19. januar viste den kjente blomsterdekoratøren og TV-pesonligheten frem noen av sine ferdigheter med tulipaner som utgangspunkt, samtidig som glade amatører fikk lov til å prøve seg som blomsterbindere på hans eventverksted på Økern i Oslo.

– Som dere ser, er det veldig enkelt. Det tar bare fire år å lære seg, fleiper den kjente blomsterdekoratøren, mens han binder en flott bukett på få minutter.

80 millioner tulipaner

Planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania forteller at tulipaner er den mest kjøpte snittblomsten i Norge.

–Nordmenn elsker tulipaner, og det er ikke rart når man hører den herlige knitrende lyden og ser de fantastiske fargene. Dessuten er den både rimelig, flott og har stort bruksområde, sier hun.

I løpet av tulipansesongen, som strekker seg fra november til april, kjøper nordmenn 80 millioner tulipaner. Det betyr at det produseres rundt 400.000 tulipaner hver eneste dag i løpet av sesongen.

Planterådgiver Tonje Bergh viser hinnen på tulipanstilken, som gjør at den suger vann bare fra snittflaten. Foto: Svanhild Blakstad

Avlive myte

Bergh vil gjerne avlive en myte om tulipaner og vannmengde. – Tulipanen vokser ikke mer om den får lite eller mye vann. Men den er veldig tørst, derfor er det viktig å fylle vasen godt eller passe på at det er nok vann. Tulipanen har en tynn hinne over hele stilken, og den suger kun vann opp gjennom snittflaten. Det er derfor det er viktig å kutte stilkene. Pass heller på å etterfylle, og skift gjerne vann, sier hun.

Produksjonen av tulipaner er blitt svært spesialisert de siste årene. Fra å være mange små produsenter er det nå forholdsvis få, men store gartnerier som produserer og forsyner hele landet med tulipaner.

Vil du vite mer om tulipaner og få gode tips, kan du sjekke tulipantips.no.