GJORDE HOBBY TIL LEVEBRØD: Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebrigtsen sa opp trygge jobber i hagebransjen og startet Garden Living i 2013. Nå er bedriften kåret til Gaselle-bedrift av Dagens Næringsliv. Foto: Privat

Garden Living kåret til gasellebedrift

Nettbutikken, besøkshagen og staudegartneriet Garden Living har på få år gjort suksess og kan nå titulere seg som en gasellebedrift.

For mange hageentusiaster klinger Garden Living godt i ørene. Firmaet, som holder til på et småbruk på Holter i Nannestad, driver staudegartneri, besøkshage og har egen nettbutikk hvor de selger både frø, løk, hagebøker, hageredskaper og alt mulig utstyr til hagen.

Det er Dagens Næringsliv som står bak den årlige landsdekkende kåringen blant norske aksjeselskaper, og ifølge avisen er gasellene Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrifter. Garden Living er blant 3037 norske bedrifter som kom gjennom nåløyet i 2017.

En gasellebedrift må ha:
• levert godkjente regnskaper.
• minst doblet omsetningen over fire år.
• omsetning på over en million kroner første år.
• positivt samlet driftsresultat.
• unngått negativ vekst.
• vært aksjeselskap.

Les også:

– Drivhuset er hjertet i hagen

Dyrker hagegleden som gründere

Ifølge DN er det kun 1 prosent av landets aksjeselskap som får denne utmerkelsen i 2017.

­ – Det er veldig hyggelig å få en slik utmerkelse, og ikke minst veldig gøy etter mange år med hard jobbing både dag og natt. Jeg tror det av og til kan være vanskelig å se hva man oppnår når man står i det hele tiden. Et slikt klapp på skulderen er veldig positivt, sier daglig leder og medeier Tommy Tønsberg i Garden Living.

Sa opp faste jobber

Han er utdannet gartner og jobbet i mange år i Hageselskapet som redaktør av medlemsbladet Hagetidend.

– Det er klart det var veldig spennende å gå fra faste inntekter til en mer utrygg hverdag, ihvertfall økonomisk. Men det å kunne få lov til å stå opp om morgenen og vite at du kan jobbe med det du brenner aller mest for, er helt ubetalelig, sier han.

Både han og Kenneth Ingebretsen, som også er gartner og tidligere jobbet i Plantasjen, synes det er givende å ha hobbyen som levebrød.

– Men det kan også være ganske slitsomt, for det som du en gang brukte som avkobling er nå blitt en del av jobben. Derfor tror vi det kan være viktig å finne seg noen nye interesser eller hobbyer hvor man kan koble helt av fra jobben. Ihvertfall innimellom, sier de to glade hagegrunderne, som nå også altså kan titulere seg som gaseller i hagebransjen.

Begge to er lidenskapelig opptatt av planter og frø og reiser mye for å finne nytt utvalg til sine kunder.

– Nå som dette har sunket inn, er det en stor inspirasjon for å jobbe videre med et vi gjør. Det blir mange spennende frønyheter, nytt utstyr og nye stauder fremover. Vi synes vi fortjener stort plante- og frøutvalg her i Norge også. Det var en av grunnene vi startet opp. Vi så alle de spennende plantene i utlandet, men de fant aldri veien hit til Norge, avslutter de to hageentusiastene.

I 2016 hadde Garden Living en omsetning tett oppunder tre millioner kroner og et resultat på 328.000 kroner.