<p>Helen Fredholm skal holde foredrag hver dag under Hagemessen om Cottage Gardeing. Her er hun i sin egen hage på Skreia på Toten, som også er besøkshage om sommeren. Foto: Geir P. Flaglien</p>Roser er kanskje det blomsterslaget som har sterkest tilknytning til cottage garden. Likeså er klatreplanter og stauder veldig typiske, samt hekk som inngjerding. Generelt sett er det tradisjonelle blomster, som nelliker, tusenfryd, ringblomst og fioler, som gjelder i en cottage garden. Foto: Fredholm HageopplevelserI en Cottage Garden ble blomster opprinnelig plantet primært for å fylle opp ledig plass. En slik hage var en nyttehage som skulle sørge for mat. Som en motvekt til velholdte britiske herregårdshager fikk Cottage Garden en oppsving sist på 1800-tallet, og tradisjonelle blomstene fikk mer plass. Foto: Fredholm HageopplevelserCottage Garden. Foto: Fredholm HageopplevelserCottage Garden. Foto: Fredholm HageopplevelserCottage Garden. Foto: Fredholm HageopplevelserCottage Garden. Foto: Fredholm HageopplevelserCottage Garden. Foto: Fredholm Hageopplevelser

Gjensyn med Cottage Garden

Helen Fredholm har flere ganger bygget Cottage Garden designhage på Hagemessen. I år kommer hun og holder foredrag om den populære hagestilen.

Fakta Helen Fredholm

Helen Fredholm ønsker å inspirere andre til å bli glad i hagene sine. Hun har alltid vært fascinert av det som spirer og gror, og etter hvert utviklet dette seg til en sterk interesse for hage. Gradvis kom også lysten til å forme hagen slik at den ble både praktisk og estetisk. Om sommeren er Helen i hagen «hele tiden». Da har hun gjerne med seg kameraet og foreviger stemninger, blomster og farger, og mange av disse deler hun på bloggen sin. Om vinteren reiser Helen rundt og arrangerer idétimerog holder hageforedrag.

Begivenheter
2005: Helen ble norgesmester i hagedesign for amatører,
2007: Boken Hagevandring i frodig norsk hage ble utgitt på Damm forlag
2013: Helen fikk Hageselskapets hagekulturpris
2014: Fredholm Forlag ga ut Cottage garden på Toten
De siste årene har Helen også bygget designhage på Hagemessen på Norges Varemesse på Lillestrøm.

Helen Fredholm driver Fredholm Hageopplevelser på Skreia på Toten. Hun er en mye brukt foredragsholder og talsperson for Cottage Garden-filosofien. Den har sitt utspring i den britiske arbeiderklassens folkelige og funksjonelle hager og går mange århundre tilbake i tid. Den klassiske Cottage garden var tuftet rundt et lite hus – derav navnet.

Hagearealet var ofte lite, så for å få mest mulig ut av plassen ble beplantningen tett. Dette ga den fordelen at det ble minimalt med luking og vanning.

På Hagemessen vil publikum få glede av Helen Fredholms mangeårige opparbeidede kunnskap om Cottage Garden, gjennom daglige foredrag fra scenen i hall C.

Fredag 21. april kl 10 åpnes dørene til årets messen på Lillestrøm, og allerede kl 11 går Fredholm på scenen for å snakke om sin store hagelidenskap.

I tillegg til daglige foredrag, vil hun også bli å finne på Europris sin stand i D-hallen (D02-24).