<p></p><p>STRUKTUR I HAGEN: Marit Næss Jørgensen mener at vellykket hageplanlegging i stor grad handler om å ha grunnleggende basiskunnskaper om struktur i hagen. Her er hun utenfor butikken Herr & Fru Jørgensen i Sandefjord, som hun driver sammen med sin ektemann. Foto: Hageplanlegging.no</p>BLOMSTRER HELE SOMMEREN: Bildet er fra Marit Næss Jørgensens egen hage i Sandefjord, hvor det er blomsterflor gjennom hele sommeren. Fra venstre sees en liten hekk av Buxbom som omkranser en liten dam. Deretter er det en lang hekk av Hosta. Til venstre bak Hostahekken står en Japansk Blodlønn, og til høyre for den er det roser i ulike høyder. Det lille treeet til høyre i bildet er en Selje (Salix Helvetica), og de høye hvite spirene er ormedruer som er iferd med å springe ut. Langsmed stenmuren i bakkant er det fra venstre en høy klatrerose, på muren bak og rundt det rustne lysthuset klatrer det Eføy og til høyre for lysthuset er det nok en rose. Bildet er tatt midtsommer, i overgang til høysommer. Foto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noBruk av farger og tekstur på bladverk. Foto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noHageplanlegging i kolonihaven. Foto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noHagefestival i Sandefjord 21. mai 2016. Foto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noUnder Hagefestival i Sandefjord kan man kjøpe flere sorter rabarbraplanter. Foto: Hageplanlegging.noFoto: Hageplanlegging.noHageplanlegger og gartner Marit Næss Jørgensen vil stå på stand for hage.no under årets Hagemesse på Lillestrøm 21-23. april. Her vil hun svarer gratis på spørsmål fra publikum.

Bli din egen hageplanlegger

Har du lyst på en mindre krevende hage? Gartner og hageplanlegger Marit Næss Jørgensen tilbyr et gratis onlinekurs som gir grunnleggende innføring i hageplanlegging.

Etter over 20 år som hageplanlegger har Marit Næss Jørgensen, som også er hage.no’s faste ekspert, tegnet utallige hager og uteområder. Hun har også opp gjennom årene fått mange spørsmål om hage og uterom, som går på hvordan man skal planlegge en hage fra bunnen av.

Foto: Hageplanlegging.no

- Det er langt fra alle i dette langstrakte og karrige landet som har anledning til å få hjelp fra en hageplanlegger. Det er ikke dermed sagt at de ikke kunne trenger litt råd om hvordan de kan gjøre uteområdet sitt litt enklere og triveligere, sier Næss Jørgensen.

Her er linken til gratiskurset. 

Etter å ha gått svanger med ideen i lengre tid, lanserte hun i påsken sitt eget online gratiskurs innen hageplanlegging. Hun understreker at for å få en vellykket hage, må man ha noen grunnleggende kunnskaper.

Struktur er alfa og omega

- I kurset kommer jeg inn på at det ikke er blomstene som i første rekke skaper en velfungerende og flott hage, men basiskunnskapene om strukturen. Det som er fint er at at strukturtankene er de samme enten du bor i Kristiansand, Trondheim eller i Kirkenes. Dette er noe jeg har lyst til å dele med alle som bor litt utenfor bynære områder, hvor det tross alt er enklere å få profesjonell hjelp til å planlegge hagen.

Hun har valgt å samle disse grunnleggende prinsippene for god planlegging av hagen i et gratis online minikurs.

- Jeg håper mange vil få glede og nytte av dette kurset. Det er bygget opp med fire gratis videoer, hvor de to første er allerede er publisert. Det eneste man må gjøre er å registrere seg med navn og e-post for å få tilgang til vidoene, sier hun.

Næss Jørgensen legger til at kurset også inneholder en rekke tips som hagefolket kan ta i bruk allerede denne våren, før hagen står i full flor til sommeren.

Foto: Hageplanlegging.no