Hvis hagedammen er dypere enn 0,2 meter, må den sikres med gitter, rist eller lignende. Foto: Sintef

Hagedam og barn

Hei. Kjæresten min er opprinnelig fra gård og har bosatt seg i byen sammen med meg. Siden han var liten har han hatt en drøm om hagedam, en drøm som har blitt sterkere nå som han bor i byen. Vi har stor hage og har planlagt dam det siste året. Rett før vi skal i gang med graving finner vi ut at vi skal ha barn i høst, og vi ble veldig usikre på om det er forsvarlig å anskaffe seg dam i det hele tatt.

Vi har hund, så hele hagen vår er allerede inngjerdet. Tanken er at vi en gang skal ha fisker i dammen, men vi kan gjerne begynne med ca 20 cm dybde de første årene.

Når vi søker på hagedam og barn finner jeg ikke stort mer enn at hagen må gjerdes inne for at ikke nabobarn skal falle i dammen. Men hva med egne barn? Har dere noen tips til hvordan vi kan tilrettelegge for at dam kan bli en glede for hele familien? Vann er jo kjekt for alleJ

Med vennlig
Birgitte

Hei Birgitte

Dammer er regulert under brønnloven, så jeg anbefaler deg å ta en titt på den.

Hvis dere ønsker å ha dam i en hage, skal dere gjerde inn tomten i henhold til brønnloven. Loven stadfester at hvis dammen er dypere enn 0,2 meter der hvor barn lett kan komme til, må dammen i henhold til veiledning til forskrift om tekniske krav til byggverk sikres med gitter, rist eller lignende.

Sikkerhetsforanstaltninger i forhold til egne barn på tomten kan for eksemepl være å feste et galvanisert gitter/rist ca. 5 cm under vannoverflaten, slik at gitteret vil ta imot et barn som faller. Males gitteret sort, vil ivareta det estetiske inntrykket og man vil samtidig kunne mate/holde fisk og planter vil kunne vokse. Risten kan også, hvis finmasket nok, brukes til å legge stein oppå, slik at dammen ser mer naturlig ut.

Det vil jo også kunne bli fint å sette opp et gelender eller høye sivplanter rundt deler av damkanten, slik at et barna ikke går ut i det. Utover disse tingene er det vel ikke så mye man kan gjøre uten å informere om hva som er lov og ikke lov samt å ha i bakhodet at barn elsker vann og alltid vil bli fristet til å plaske.

Jeg ønsker dere lykke til med prosjektet! Dam er og blir herlig … og glem ikke undervannsbelysning.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no