<p>Hanne Pollen, Inge Dahlmann og Ann Kristin Viken Almås. Foto: Johannes Sunde</p>Raste- og utsiktsplassen Kleivodden i midnattsol, Nasjonal turistveg Andøya. Arkitekt: Inge Dahlman, Landskapsfabrikken. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesenKleivodden. Foto: Espen TollefsenKleivodden. Foto: Espen TollefsenArkitekt Inge Dahlmann i Landskapsfabrikken.

Landskapsfabrikken vant Landskapsarkitekturprisen for Kleivodden

Landskapsarkitektenes egen hederspris gikk til Landskapsfabrikken for Kleivodden utsiktspunkt på Andøya.

For tredje gang delte Norske landskapsarkitekters forening ut sin årlige hederspris. Dette skjedde under NLAs fagdag i Moss fredag 31. mars, ifølge en pressemelding fra NLA.

Kleivodden inngår i Nasjonal turistveg Andøya går langs Andøyas ytterside mellom Bjørnskinn og Andenes og er 58 km lang. Les mer om vegen på Statens vegvesen/Nasjonale turistveger

Prosjektfakta Kleivodden

Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken AS
Beliggenhet: Andøya, Nordland
Byggherre: Statens vegvesen Turistvegprosjektet
Byggeår/Ferdigstilt: 2013
Prosjektperiode: 2008-2013
Areal/Størrelse: 4000 m2
Kostnad inkl mva: 5,6 mill kr
Prosjektansvarlig: Hugo Fagermo (byggeplan) og Hedvig Pedersen, begge Statens vegvesen Turistvegprosjektet
Ansvarlig landskapsarkitekt: Inge Dahlman MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Inge Dahlman, Aaste Gulden Sakya og Andreas Nypan, alle MNLA
Rådgivere/konsulenter: RIB: Dr. Kristoffer Apeland v/Snorre Larsen, Agatha Al-Saadi
Entreprenør: Senja Entreprenør AS
Underleverandører: Sintron AS (skulptursteiner)

Juryens begrunnelse
Juryleder Morten Klokkersveen presenterte vinnerne og overrakte prisen. Dette er juryens begrunnelse:

Vinnerprosjektet har vist en ærbødighet for et storslått og mektig fjell- og fjordlandskap. Prosjektet har et lavmælt, men sofistikert uttrykk. Byggesteinene og mosaikkdetaljene i de store formene er «meislet ut». Ruhet og råhet er omskapt til et polert smykke. Samspillet og kontrastene mellom natur og kunst er tilpasset på en elegant, skråsikker, men samtidig ydmyk og enkel måte. Landskapsarkitekten har skapt «et sted i stedet.»

Å finne fram til det særpregede ved et landskap eller et sted, slik dette prosjektet viser oss, er en inspirasjon for alle prosjekter. Vinnerprosjektet har skapt et helt unikt møtested for mennesker på sin ferd gjennom landet."

Hedrende omtale ble gitt til: Østengen & Bergo for Schandorffs plass i Oslo

Rambøll AS for Verdensparken i Oslo

Prosjektbeskrivelse av Kleivodden
Kleivodden var et populært stopp- og utsiktspunkt for både fastboende og tilreisende før det nye utsiktspunktet ble bygd. Her var det en enkel parkeringslomme og rester etter et anlegg for utskyting av raketter. På grunn av vei- og rakettanlegget var stedet mer eller mindre sprengt i stykker.Fra Kleivodden er det utsikt mot sandstrendene, tindene og kulturlandskapet rundt tettstedet Bleik. I bakkant er Kleivodden rammet inn av forrevne tinder. Den vikstigste kvaliteten er imidlertid utsikten mot storhavet med stadig skiftende vær og lysforhold og ikke minst nordlyset. Intensjonen med formgivingen av prosjektet var å fremheve og tydeliggjøre disse kvalitetene.

Utsiktsterrassen er etableret som en stor enkel horisontal flate i slipt betong. Betongflaten er hevet 15 cm over veibanen og parkeringssonen for å forhindre innkjøring og for å organisere parkeringen. Ramper gjør plassen tilgjengelig for et rullende publikum.

I sørenden av terrassen er det laget en bred trapp ned mot den gamle anleggsveien og atkomsten ned til sjøen. Denne 12 meter brede trappen fungerer som et raust amfi med lune sitteplasser og storlått utsikt mot vest og fuglefjellet Bleiksøya.

I nordenden av terrassen er den tidligere utskytingsrampen for raketter som var sprengt inn i knausen utviklet til utsiktsrampe. Betongflatene brytes av mattslipte steiner av lokal Lødingengranitt som speiler lys og himmel og som gir robuste sitteplasser.

Betongflater, trapper, rissanvisninger, ramper og skulptursteinene i granitt er gitt et kantete formspråk som avspeiler det oppsprukne og forrevne fjellet som omgir Kleivodden. Alle opptrinn i trapper, kantene på terrassen og kantene på sittesteinene er skråstilt som en del av dette formspråket.

Juryen har bestått av følgende landskapsarkitekter og medlemmer i NLA: Ulf-Håkon Stoltz for Nord-Norge og Trøndelagsfylkene, Merete Gunnes for Vestlandsfylkene, Kristin Fløystad for Sørlandet og Telemark, Torunn Hognestad for Østlandet, Hannah Øksendal som studentrepresentant, varamedlem Merete Schau og Morten Klokkersveen som leder.

Landskapsarkitekturprisen deles ut av Norske landskapsarkitekters forening, NLA, den fagideelle foreningen for Norske landskapsarkitkter med godkjent utdanning