SÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren. (Illustrasjonsfoto)

Sår frø, men får det ikke til

Hei, jeg setter frø fra poser, men de blir så lange og tynne. Har jeg det for kaldt, varmt, lyst? Jeg prøver hvert år, men får det ikke til. Vi bor høyt, ca. 500 meter over havet. Vi ligger en måned senere.

Vennlig hilsen Astrid

Det kommer litt an på når plantene dine skal såes, men i de fleste tilfeller har vi for dårlig lys på våren i Norge til at spirene får nok. Det beste er om du kunne investere i en plantelys-lampe, slik at de ville få det lysspekteret som de trenger for å bli lubne og sterke.

Normalt skal frøene stå litt godt og lunt rett etter de har blitt sådd for så å stå litt kjølig etter at de titter opp av jorden. Når de begynner å vokse skikkelig er det veldig viktig med godt lys og gjerne litt varmere, men ikke la de stå i steksolen. Du kan godt forsøke å toppe plantene dine slik at de evt. setter flere skudd nedendfra - men det kommer jo også an på hvilke planter du har sådd.

Jeg tror det er løsningen å kjøpe et ekstra lys til de og ikke gi opp. Gå inn på nettet og søk på plantelys - de kan bestilles på nettet. Lykke til!

Med vennlig hilsen fra

Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no