<p>Både melkekartonger, yoghurtbegre, ferdigkjøpte minidrivhus eller i plastbokser egner seg til å så i. Sett igang, og du vil om kort tid kunne glede deg over frodige grønne spirer. Fotolia.</p>Du trenger ikke mye plass for å starte som hobbygartner. Så noen frø i melkebokser i vinduskarmen og du er i gang. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren.SÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren. Foto: Foto: OBPDe første spirene til chili ser dagens lys. Foto: Christian AarhusFoto: Svanhild BlakstadSåtid. Foto: Svanhild BlakstadBladreddik. Foto: Nelson GardenErteskudd. Foto: Nelson GardenDet er lett å så selv, for eksemepel med jordbriketter.Så selv. Solros. Nelson Garden.Ferdig sådd tomatfrø i briketter. Foto: Nelson GardenSå dine egne urter i vinduskarmen. Setter en spiss på frokostbordet. Foto: Nelson GardenMalabarspinat. Foto: Nelson GardenPak Choi. Foto: Nelson GardenAgurk. Foto: Nelson GardenChili og sellerikål.

Nå er det på tide å så frø!

Start allerede nå, så vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren!

Mange blomster og grønnsaker trenger vanligvis en lengre vekstsesong enn den vi kan tilby her på berget. Men om vi starter litt tidlig, kan vi så inne og kanskje bli rikelig belønnet med selvdyrkede tomater, pelargonia eller krydderurter til sommeren.

Det er lett, og krever lite utstyr. Du trenger bare en vinduskarm. Og litt tålmodighet.

Les også: Kom i gang med balkongtomater

Følg Opplysningskontoret for blomster og planters tips til hvordan du kan så selv og høste din egen avling i løpet av våren og sommeren.

Slik gjør du
Både melkekartonger, yoghurtbegre, ferdigkjøpte minidrivhus eller i plastbokser egner seg til å så i. Husk å lage dreneringshull.

SÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren. Foto: OBP

Plantekaret fylles helt opp med lett, næringsfattig, sandholdig jord. Den selges som såjord eller kaktusjord. Jorden bør være fuktig helt igjennom, men ikke våt. De minste frøene kan flyte vekk dersom du vanner etterpå. Følg anvisningen på frøposene.

Det er lurt å legge mindre frø i et brettet papir og riste forsiktig ut på jorden. For større frø kan du lage et par millimeter dypt hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord. La jorden og frøene få en lett dusj med dusjflasken. Merk pottene med merkepinner påført plantens navn og sådato. Dekk med klar plast, som kan støttes opp med pinner. Sett pottene lyst, men ikke i direkte sollys, ved 20-22°C. Jorda må holdes fuktig, men de små spirene vil råtne dersom de har det vått.

Tid for prikling
Når du ser 2-3 varige blader, er plantene klare for prikling, eller ompotting.

Fyll ny fuktig, næringsrik jord i litt større potter. Når spirene har fått et par bladpar, er det tid for prikling. Det betyr at du tynner ut og fjerner de svakeste spirene. Det er helt nødvendig dersom spirene står veldig tett, fordi plantene og røttene trenger plass for å utvikle seg.

Flytt plantene over til det nye voksestedet. Minst skade gjør du på den lille planten dersom du forsiktig tar tak i ett av bladene. Unngå å ta på stilken. Rota dytter du forsiktig ned i jorda med en liten pinne. Trykk forsiktig jorden rundt planten. Husk at plantene settes like dypt som de har vært før. Den neste planten settes ved siden av den andre og så tett at bladene nesten berører hverandre. Plantene skal ha plass nok, men allikevel selskap. Plantene settes nå ved litt lavere temperaturer, 17-18° C, men fortsatt med mye lys. Hvis det er for varmt vil plantene vokse for raskt og bli for tynne og lange. Tilleggslys kan være nødvendig. Et lysstoffrør som henges20 cm over planten kan gjøre nytten.

Herding av plantene
Når våren endelig kommer, og faren for frost er over, må plantene gradvis tilvennes uteklimaet. Dette kalles herding.

Planter som er sådd, eller har overvintret inne, tåler ikke å bli satt rett ut i den sterke vårsolen. Da blir de rett og slett solbrente.

Sett plantene ut i skyggen noen timer om dagen. Det bør være vindstille og over 10 grader. Etter noen dager, kan de settes noen timer i sol/halvskygge.

Tid for utplanting
Sommerblomster eller urter tåler ikke minusgrader. Så når faren for nattefrost er over er det tid for utplanting.

Eksempler på vekster som er lette å så inne:

Sommerblomster
Fløyelsblomst (Tagetes)
Georginer (Dahlia)
Prydtobakk (Nicotiana)
Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)
Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)
Pelargonia (Pelargonium)
Flittig Lise (Impatiens)
Zinnia

Krydderurter
Sitronmelisse (Melissa officinalis)
Gressløk (Allium schoenoprasum)
Persille (Petroselinum crispum)
Dill (Anethum graveolens)
Oregano (Origanum)
Basilikum (Ocium basilicum)
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Timian (Thymus vulgaris)

Når våren kommer og frosten er borte, kan du plante ut det du har sådd inne. (Foto: Svanhild Blakstad)