<p>GIR HAGERÅD: – Det er mange hagetanker som våkner til live i disse dager, så ikke nøl med å stille spørsmål om både ute- og inneområder, oppfordrer hage.no's hageekspert Marit Næss Jørgensen. På Hagemessen på Lillestrøm 21-23. april kan du møte henne på hage.no's stand. (Foto: Hageplanlegging.no)</p>BLOMSTRER HELE SOMMEREN: Bildet er fra Marit Næss Jørgensens egen hage i Sandefjord, hvor det er blomsterflor gjennom hele sommeren. Fra venstre sees en liten hekk av Buxbom som omkranser en liten dam. Deretter er det en lang hekk av Hosta. Til venstre bak Hostahekken står en Japansk Blodlønn, og til høyre for den er det roser i ulike høyder. Det lille treeet til høyre i bildet er en Selje (Salix Helvetica), og de høye hvite spirene er ormedruer som er iferd med å springe ut. Langsmed stenmuren i bakkant er det fra venstre en høy klatrerose, på muren bak og rundt det rustne lysthuset klatrer det Eføy og til høyre for lysthuset er det nok en rose. Bildet er tatt midtsommer, i overgang til høysommer. (Foto: Hageplanlegging.no)Foto: Hageplanlegging.noDet finnes uttallige typer drivhus på markedet, i alle størrelser og prisklasser - og det kan være mange gode grunner for å skaffe seg et. Hage.no's ekspert Marit Næss Jørgensen gan gi gode råd til deg som er i drivhus-modus.DRIVHUSTIPS: Det er mye fint og nyttig ekstrautstyr å få kjøpt til drivhus. Det er lurt å starte med godt basisutstyr. (Foto: Svanhild Blakstad)DYRKE SELV: Vær selvforsynt med grønnsaker og urter.Foto: Hageplanlegging.noHar du spørsmål om roser? Hageeksperten vet råd. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Hageplanlegging.noKvaliteten på jorden er alfa og omega når vi skal få planter til å trives. Det finnes ingen snarveier, du må ganske enkelt starte med et godt grunnlag. Foto: HasselforsFoto: Hasselfors GardenSprit opp hagemøblene med ny farger. Da holder de også lenger.

Få svar på ditt hagespørsmål

Har du noe du lurer på om hage og uterom, står hage.no's ekspert Marit Næss Jørgensen parat til å svare på dine spørsmål.

Våren er i anmarsj, og det er på høy tid å planlegge hva som skal skje utendørs denne sesongen. Nå kan du sette deg ned og klekke ut hva du vil gjøre i hagen og på terrassen når vårsolen titter frem.

Men du har kanskje noe du lurer på? Planlegger du å plante en hekk, eller du drømmer om en strøken ferdigplen? Eller kanskje du trenger råd om hvilke planter du kan ha på terrassen eller balkongen?

Send inn ditt spørsmå
Du kan sende inn ditt hagespørsmål til hage.no's ekspert og få gratis svar på nettsiden. Send det til oss på: firmapost@bygg.no. Svarene blir lagt ut fortløpende så raskt hageeksperten har kapasitet til å svare.

Spørsmål- og svar på hage.no har vært en årelang og populær spalte hvor gartner og hageplanlegger Marit Næss Jørgensen fra hageplanlegging.no stiller sin ekspertise til rådighet for leserne.

Trenger du plantetips, råd om beskjæring eller hjelp til valg av hekk står hage.no's ekspert parat til å hjelpe deg.

Hageinteresse året rundt

– Det er en jevn strøm av spørsmål året rundt, og spesielt i vår- og sommermånedene er det stor pågang. I de kaldeste vintermånedene er det roligere, men det er jo en glimrende tid å legge hageplaner på, sier Marit Næss Jørgensen til hage.no.

Med bakgrunn som gartner har hun god greie på inneplanter også, så spør gjerne hvis du lurer på noe om dette temaet.

– Det er mange hagetanker som våkner til live i disse dager. Har du spørsmål om ute- eller inneområder, så ikke brenn inne med det, oppfordrer den entuasiastiske hageeksperten.

Dyrking er i skuddet som aldri før. Spør hageeksperten hvis det er noe du lurer på.

Søkbart arkiv
Normalt blir hagespørsmål besvart i løpet av få dager, og de publiseres fortløpende på hage.no. Spørsmål og svar er også søkbare.

Lurer du på noe om tuja, skadedyr, utekjøkken, hageplanlegging eller frukttrær? Her kan du finne svar på spørsmålene hun har besvart.

Hun har gjennom årenes løp mottatt mange fine tilbakemeldinger fra fornøyde hageentusiaster, som har fått gode råd og tips gjennom hagespalten eller i direkte møte på Hagemessen på Lillestrøm.

Følger årstidene
Næss Jørgensen kan fortelle at spørsmålene har en tendens til å følge årstidene.

̶   Tidlig på våren er det lengselen etter å gjøre noe i hagen og få litt farger rundt seg som gjelder, i tillegg til rent praktiske vedlikeholdsspørsmål. Veldig ofte er folk usikre på beskjæring og hvordan dette gjøres. Spørsmål om frukttrær går derfor igjen, sier hun.

Hun får ofte spørsmål om hvilke blomster som blomstrer når.

– Mange lurer på når de kan plante ut, og flere vil ha konkrete forslag til planter og blomster, for eksempel «en hvitblomstrende hage». Dette går igjen hvert år, sier Næss Jørgensen.

Mose og snegler går igjen
Når hagen er godt i gjenge, kommer det gjerne spørsmål om riktig plassering og hvilke planter som passer på solrike eller skyggefulle steder. Og det er mange spørsmål om mose og snegler.

Bli kvitt mosen i plenen før den utkonkurrerer gresset. Foto: Newswire

Beplantede hyttetomter
I forkant av ferien og underveis lurer folk på hva som trengs for å gjøre hyttetomtene mer hyggelige og beplantede, både på fjellet og ved sjøen. Planløsninger av hagen er også noe mange lurer på.

Feriehage
– Når folk kommer hjem til en litt «bustete» hage etter ferien, dukker spørsmålene om hva som blomstrer på sensommeren opp. Hovedblomstringen er ofte i juni-juli. Hvis man da ikke har planlagt godt, er hagen relativt blass etter ferien, sier hun.

Så spørsmål om planter ute og inne, hage og uterom er absolutt aktuelle året rundt.

Hageeksperten kan gi mange gode tips om hva du må huske på når du skal skaffe drivhus. Foto: OBP