Hva gjør jeg med nedgrodde husvegger?

Hei! Vi har overtatt et hus som må males i sommer. Det er imidlertid på flere sider nedgrodd av eføy, kaprifol, klatrerose, blåregn og villvin. Eføyen er vi i gang med å klippe og rive ned siden vi gjerne vil redusere den mest mulig, men de andre plantene vil jeg forsøke å beholde. Hvordan får jeg dem ned fra veggen men fortsatt bevarer dem best mulig slik at de kan klatre videre på espalier når veggen er nymalt? Har du tips til å drepe veletablert eføy (kan ikke fjerne røttene da den gror helt inntil veien)? Og har du tips til frukt/bærsorter som kan "trenes" til å klatre langs veggen på espalier, som kan erstatte eføyen?

Hilsen Ruth
 

Hei Ruth

For å beholde de andre plantene, utenom eføy, vil jeg anbefale å sette opp et espalié som er hengslet nederst slik at dere kan, etter at veggen er malt, feste plantene til dette og igjen feste espaliéet til veggen med for eksempel kroker+øyeskruer øverst. Hvis noen av plantene har festet seg til husveggen ville jeg beskåret dem kraftig, slik at grenene kan fjernes fra der de har gjort skade. Resten av plantene festes til espaliéet.

Hvis dere må flytte planene vekk fra de opprinnelige plantehullene (og ikke bare bøye de ut av opprinnelig klatreposisjon) pga malingen, vil jeg si at det er om å gjøre å beskjære røttene så hurtig som mulig straks telen er ute av bakken. I en slik operasjon vil planterøttene kompensere for de “tapte sugerøttene” ved å lage nye - noe som gjør den sterkere til å overleve en flytteprosess. Husk at den varme sommeren er den værste tiden å flytte/re-plante planter. Hvis dette må gjøres før sommeren, vil jeg anbefale å jordslå plantene (dvs grav en dyp grøft og legg alle plantene ned i den og fyll godt over med jord.) Re-etabler plantene i nye plantehull først når den værste sommervarmen har gitt seg.

Det er aldri godt å si hvem som klarer en slik prosess. Noen planter er robuste mens andre er sarte. Alder kommer også inn i bildet.

Hva som kan drepe gamle eføyplanter har jeg dessverre ikke noe svar på.

Fruktrær som egner seg til espaliering er både epler, aprikos, pære og plomme, og i tillegg kan bjørnebær bli fint.

Jeg håper dette ga deg svar på spørsmålet og ønsker lykke til med prosjektet.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no