Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)<p>Stuehortenisa kan med fordel flyttes ut når sommeren kommer. Foto: Svanhild Blakstad</p>Nå er norske gartnerier fulle av hortenisa. Foto: OBPHortensia passer også ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)Hortensia kommer i mange fargevarianter. (Foto: OBP)Hortensia. (Foto: OBP)Hortensia. (Foto: OBP)Hortensia i veksthus. Foto: OBPFoto: Foto: OBP

Tid for hortensia

I gartnerier landet rundt står det nå tusenvis av stuehortensia klare til å innta norske hjem.

God kvalitet på blomstene og kort vei fra drivhus til hjem gjør at plantene får god holdbarhet. Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere fargetoner, som rent hvitt, nyanser av rosa over i mørkt lilla. En stor sstuehortensia blir et opplagt blikkfang og gaveblomst, heter det i en pressemelding fra Opplysningskontoret for blomter og planter (OBP).

Lang produksjonstid

Fra gartneren setter småplanter av stuehortensia i potter til de er ferdige for salg, kan det ta over ni måneder. En av grunnene for dette er at plantene trenger en periode med lav temperatur etter at blomsterknoppene er dannet. Uten kjøleperioden vil ikke blomsterknoppene kunne springe ut, opplyser OBP. Før var stuehortensia er typisk vårplante, men nå finner du den herlige planten i salg hele året. Det produseres opp mot 2 millioner stuehortensia i norske veksthus, og den er i dag en av våre mest kjente potteplanter.

Slik får du langvarig glede av stuehortensia

Hortensia vil ha jevn fuktighet. De store blomstene og bladene trekker mye vann, og den bør absolutt ikke tørke ut.

Hortensia er en ”sulten” plante: gi gjødsel annenhver uke, eller bruk svak gjødsel ved hver vanning.

Hortensia trives best i et litt kjølig rom, men klarer seg fint i stuen så lenge den får nok vann.

Planten kan stå lyst, men bør skjermes for sterk sol for å unngå svi-skade på bladene.

Kan skifte farge

Mange lurer på hvordan Hortensia kan skifte farge, forteller OBP. Hortensia reagerer på hvilken pH vannet har. Hvis vannet er surt, dvs har en pH-verdi under 7, vil blomstene bli blå. Vann som har pH-verdi over 7 er basisk, og vil gi rosa blomster. Vannet vi har i springen er ofte basisk, og når vi vanner en plante med blå blomster med basisk vann, vil blomstene langsomt bli mer rosa Det er spesielt stoffet aluminiumsulfat som gir den blå fargen, og dette stoffet tas opp i røttene når vannet har lav pH.

Passer ute om sommeren

Hortensia er en flott plante til uteplassen om sommeren. Den tolererer fuktige forhold og passer derfor godt til våre regnfulle somre. I milde strøk av landet kan planten overvintre ute i et blomsterbed. Du kan også ta ta inn planten og la den overvintre i en kjeller. Den skal bare så vidt holdes fuktig gjennom vinteren, og temperaturen kan gå helt ned til 5 grader. De nye blomsterknoppene blir dannet ytterst på greinene i løpet av høsten, så ikke klipp ned greinene (med mindre du er helt sikker på at de døde).