Høstdekorasjon med gresskar og fargerike blomster. FotoliaGresskar kan brukes til mer enn lykter. Det er mat og dekorasjon i en frukt. Og bordkort. Foto: OBPDuse farger og knallfarger. Potteroser tar med seg et lite snev av sommeren inn i høsten. Foto: OBPIldtopp er en klassisk høstslager, med knallfarger som lyser opp i hjemmet. Foto: OBPButikkgatene på Aker Brygge i Oslo er pyntet opp mot Halloween. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixGresskar finnes i mange varianter; små store, glatte, knudrete, hvite, grønne og oransje. Foto: OBPCelosia kommer i mange farger. Foto: OBPHALLOWEEN: Det å bruke uthulte grønnsaker som lykter er en gammel tradisjon både i USA og Europa, og gresskar ble et naturlig valg både på grunn av størrelsen og holdbarheten. (Fotolia)

Lag en dekorativ halloween-fest

Halloween har fått et solid fotfeste i Norge. Enten man liker eller ikke liker denne tradisjonen, friske farger lyser opp nå som dagene blir kortere.

Velg oransje for mer energi i høstmørket. Kanskje har du lyst til å dyrke dine gresskar selv neste sommer? Det er ikke vanskelig, ifølge en pressemelding fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

Dekorativt og spiselig
Det å bruke uthulte grønnsaker som lykter er en gammel tradisjon både i USA og Europa, og gresskar ble et naturlig valg både på grunn av størrelsen og holdbarheten. Gresskar kan bli enormt store, og i mange land konkurreres det om å dyrke fram det største.

Kulturgrønnsak
Gresskar er en gammel kulturgrønnsak, og utgravinger etter amerikanske indianere tyder på at de allerede for 5000 år siden dyrket gresskar. Også fra enda tidligere tider har man gjort funn som tyder på at gresskar var en viktig matkilde. Generelt er gresskar rike på antioksidanter og vitaminer, særlig A-vitaminer.

Dyrk gresskar selv
I tillegg er den ikke særlig vanskelig å dyrke i hagen, kanskje har du lyst til å dyrke gresskar i hagen selv? Det som da er viktig å vite er at gresskar trenger en god sommer, men da den ikke liker kalde dager og kulde må den sås inne sen vår, og ikke settes ut før all fare for frost er over. I tillegg skal en plante som skal vokse så mye som gresskar gjør mye vann og næring – en gammel komposthaug kan være et ypperlig sted.

De færreste gresskar vil bli vellykket i krukker, her trenger man litt volum i jordmassen. Til gjengjeld blir planten så tett og storvokst at den stort sett vinner kampen mot ugresset!

Kanskje er det gresskaret som har æren for at fargen som brukes til Halloween er oransje?

Vi tror nok at gresskaret skal få æren for Halloweens oransjefarge, men det er nok liten tvil om at oransje, gult og rødt alle er typiske høstfarger. Dette er klassiske farger som mange av oss også foretrekker når vi skal pynte med blomster innendørs. Vi trenger lysende varme farger om høsten.

<p>Gresskar finnes i mange varianter; små store, glatte, knudrete, hvite, grønne og oransje. Foto: OBP</p>