Ustabil tujahekk

Vi har plantet Thuja Holmstrup rundt eiendommen. Den står stort sett bra, bortsett fra den ene siden. I fjor begynte plantene raskt å vokse seg kraftige, men etter en mild vinter var det 2-3 planter som rett og slett døde. I år er det enda flere som enten er døde eller på vei til å dø. På baksiden av plantene er det en støpt mur som kanskje går ca 40 cm ned (som stolpene til et flettverkgjerde er festet i). Under planten ca 30-40 cm ned i bakken er det lagt kabel som forsyner huset vårt med strøm.

Med vennlig hilsen

Torgeir Flatin

Hei Torgeir

Jeg tror ikke strømforsyningskabelen skal blandes inn i dette i det hele tatt. Tujaenes helsetilstand og/eller jordsmonn er nok mer i fokus når det gjelder hva som er skjedd.

Tujaer liker seg i veldrenert og sandholdig jord. Hvordan er det med jordsmonnet ditt? Kan det være slik at enkelte steder er det bedre drenasje enn andre steder på tomten. Det er jo et godt stykke hekken går over og hvis de i tillegg ligger i bunnen av en skråning, hvor vannet samler seg, vil de kunne få drukningsfornemmelser.

En annen løsning på ditt spørsmål kan være at du har fått mange trær fra forskjellige leveranser til plantesenteret og at de har fått en leveranse med mindre motstandsdyktige trær. Jeg ville tatt med bilder av hekken og skadene til der du kjøpte plantene og bedt dem gi en forklaring og evt gi deg en erstatning, hvis det kan være helestilstanden som er årsaken. Husk å ta nærbilde av de som holder på å dø.

Jeg stusser også noe over at noen av dine “Holmstrup” vokste i rekordfart. Dette fordi Holmstrup skal være en av Tujaene som vokser saktest av alle Tujaer. Kan det være at du uforforvarende har fått to forskjellige typer?

Konklusjonen må bli at du, ved å ha lest ovenstående informasjon, vil kunne trekke den rette beslutning i forhold til om du må A) Flytte hekken i forhold til jord- og vannforhold B) Bytte ut enkelte planter i forhold til at det er forskjellige sorter Tuja i hekken din. I tilfelle ville jeg be plantesenteret om en forklaring/erstatning.

Jeg ønsker deg lykke til og håper det løser seg slik at du får en flott, grønn hekk - slik du ønsker deg.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no