Westerland er et eksempel på en moderne buskrose med halvfylte blomster. Den blir stor, og kan i varmere deler av landet benyttes som en kort klatrerose. Foto: Toril LinnerudSmarty er en moderne buskrose som kan bli inntil en meter både i høyde og bredde. Den blomstrer jevnt og trutt omtrent fra begynnelsen av juli og utover høsten med vakre, små, rosa, åpne blomster som blekner mot hvitt. Foto: Toril LinnerudGhislaine de Feligonde har mellomstore, fylte blomster som starter med orange knopper, åpner seg til aprikosfargede blomster som blekner mot hvitt. Den er herdig til sone 3 – 4 og kommer tilbake med nok en blomstring to til fire uker etter at den første er ferdig. På bildet har den selskap av Austinrosen Summer Song. Foto: Toril LinnerudAimable Amie er en Gallicarose som blir ca 1,5x1,2m. Den har svært rik blomstring har sterk duft. Du bør lykkes godt med den i sone 5. Foto: Toril LinnerudHansa er en av de herdigste Rugosarosene og klarer seg fint opp til sone 8. Den dufter herlig og vokser bra i skyggen. Foto: Toril LinnerudAlbarosen Blanche de Belgique har nådd en høyde på ca 2 meter, står i fullt flor og fyller hagen med den herligste roseduft man kan forestille seg. Foto: Toril Linnerud

Velg en velduftende buskrose

Har du lite erfaring med roser eller synes du roser er vanskelige å få til? Da kan en lettstelt buskrose være et godt valg. (Bildekarusell)

Buskroser finnes med enorme mengder forskjellige blomster og en like stor variasjon størrelser. Noen blir 2-3 meter høye, blomstrer med et rikt blomsterflor som dekker hele busken i noen uker i juli og dufter helt fantastisk. Andre er små og nette, blomstrer fra midt på sommeren og fram til frosten kommer og passer fint å ha i en potte på terrassen. Noen blomstrer allerede i juni og er spesielt verdifulle fordi de forlenger rosesesongen.

Du kan velge alt fra en historisk rose som Napoleon Bonaparte hadde i hagen sin utenfor Paris, til en hypermoderne type som ble introdusert på markedet for kun få år siden.

Først et par rosegrupper som er gode valg dersom du ønsker skikkelig wow-effekt både når det gjelder blomstring og duft.

Les også: Roser for nybegynnere

Gallicaroser
Det er vel kanskje ingen roser som har mer historisk sus over seg enn Gallicarosene. De har blitt kultivert i Frankrike i flere århundrer, og man har faktisk vært i stand til å følge dem helt tilbake til de greske og romanske tider. Gallicarosen kom mest sannsynlig til Frankrike en eller annen gang på 1300-tallet med korsfarere som brakte dem med tilbake fra sine tokt.

Gallicarosenes blomster finnes i mange, vakre og kjølige varianter fra mørk fiolett til rødt og lys rosa. Blomstene vokser gjerne i klaser, og størrelsen på de halv- til tettfylte blomstene er fra ca fem til ti cm i diameter. De fleste sortene er busker med en høyde på 1 til 1,5 meter. Blomstringstiden er stort sett fra slutten av juni til slutten av juli, og da gjerne svært rikt og overveldende. De klarer seg godt i ganske kalde strøk – herdigheten varierer i hovedsak mellom sone 5 og 6.

Gallicarosene er flotte i samplanting med stauder. De egner seg svært godt som frittstående busker, samt at de gjerne kan plantes som en middels høy, frittvoksende hekk. Til slutt – en gammeldags «bestemorshage» er først komplett med en Gallicarose eller to.

Albaroser
Albarosene er gammeldagse, herdige og lettstelte rosebusker med flotte hvite eller rosa blomster som dufter fantastisk og gjerne kan stå i skyggen. En rekke albaroser har i lange tider gått under betegnelsen prestegårdsroser her i Norge, og har prydet norske hager i flere hundre år.

Albarosene er elegante, og samtidig kraftige og solide busker som egner seg godt både som solitære og i grupper. Ønsker du en kraftig hekk som holder uvedkommende på utsiden av hagen, så kan de være et godt alternativ.

De er engangsblomstrende fra omtrent sankthans og tre til fire uker utover sommeren. Blomstene varierer fra å være enkle til tett fylte, og de sitter oftest i klaser. Fargeskalaen går i delikate fargesjatteringer fra hvitt til sart rosa. Duften er fantastisk; en ren, lett roseduft med innslag av sitrus. De vokser gjerne til store busker som kan bli fra ca 1,5 til 2,5 meter høye og blomstrer så rikt at busken kan bli så og si dekket av blomster. Så kommer vi kanskje det beste: De er svært sykdomsresistente, nøysomme, tåler en del tørke og er svært herdige! Mange av sortene trives fint i sone 6.

Albarosene trives som de fleste roser i full sol – men her kommer rosinen i pølsa: De klarer seg svært godt i skyggen, og er nok de mest skyggetålende rosene som finnes. Albarosene er dermed en av de få rosene vi kan anbefale deg å plante på husets nordside eller et annet skyggefullt sted du gjerne vil ha noe som lyser opp i hagen.

Så over til Rugosarosene som gleder oss med blomstring allerede i juni.

Rugosaroser
Rugosarosene er blant de mest lettdyrkede rosene og har ikke behov for mye stell. De er herdige opp til sone 8 og blir ca 1 til 2 meter høye. Fargene er i hovedsak røde, rosa eller hvite. De vokser godt i sandholdig og mager jord, og flere sorter tåler både vind og skygge godt. Mange starter blomstringen allerede i første halvdel av juni og remonterer (gjenblomstrer) utover sommeren og høsten. Noen sorter får flotte høstfarger, og andre kommer med deilige nyper.

Remonterende moderne buskroser
Det finnes flere tusen forskjellige moderne buskroser. Valget er mildt sagt enormt. Fellestrekk for svært mange er at de starter blomstringen i slutten av juni/begynnelsen av juli og remonterer utover høsten og fram til frosten kommer.

Remonteringen innebærer at de med godt stell og gjødsling vil komme tilbake med et nytt blomsterflor etter en hvileperiode som kan variere alt fra helt ubetydelig til noen uker. Herdigheten varierer fra sone 3 til de kanadiske buskrosene som kan tåle opp til sone 5-6, og du bør absolutt kunne finne en som vil trives i området der du bor.

Rosebøker
Når det gjelder planting, klipping, jord og gjødsling og vanning, så er det lurt å vite noe om dette for å lykkes med rosene. Det finnes mange gode rosebøker å få kjøpt, og i Norsk Roseforening finner du kyndige personer som kan hjelpe med råd og veiledning.

Dersom du har lyst til å se litt av hva artikkelforfatteren har av roser i egen hage, besøk bloggen Torils Garden ( http://torilsgarden.blogspot.no)

Hansa er en av de herdigste Rugosarosene og klarer seg fint opp til sone 8.Den dufter herlig og vokser bra i skyggen.

Smarty er en moderne buskrose som kan bli inntil en meter både i høyde og bredde. Den blomstrer jevnt og trutt omtrent fra begynnelsen av juli og utover høsten med vakre, små, rosa, åpne blomster som blekner mot hvitt.

Westerland er et eksempel på en moderne buskrose med halvfylte blomster. Den blir stor, og kan i varmere deler av landet benyttes som en kort klatrerose.

Albarosen Blanche de Belgique har nådd en høyde på ca 2 meter, står i fullt flor og fyller hagen med den herligste roseduft man kan forestille seg.

Ghislaine de Feligonde har mellomstore, fylte blomster som starter med orange knopper, åpner seg til aprikosfargede blomster som blekner mot hvitt. Den er herdig til sone 3 – 4 og kommer tilbake med nok en blomstring to til fire uker etter at den første er ferdig. På bildet har den selskap av Austinrosen Summer Song.

Aimable Amie er en Gallicarose som blir ca 1,5x1,2m. Den har svært rik blomstring har sterk duft. Du bør lykkes godt med den i sone 5.