<p><b>Mange vil ha det lettvint og ønsker en vedlikeholdsvennlig uteplass og hage. Foto: Modena</b></p>Å dyrke selv er en av hagetrendene, og drivhus er i skuddet som aldri før - både små og store. Foto: tilboligen.noÅ dyrke selv er en av hagetrendene, og drivhus er i skuddet som aldri før. Foto: tilboligen.noVedlikeholdsfri uteplass med fliser. Foto: ModenaBuet støttemur med bed.Det finnes mange ulike måter å bruke utebelysning på. Her er den innfelt i mur, som gir en fin effekt. Foto: ModenaVedlikeholdsfri uteplass med fliser. Foto: Modena

Fem hagetrender for 2016

Soner i hagen, belysning, drivhus, vedlikeholdsfritt og robotklipper. Det skal være de hotteste hagetrendene akkurat nå. (Bildekarusell)

– Del gjerne hagen inn i flere soner, råder daglig leder Yvonne Dengin i LARK landskap. Foto: Dengin

Ifølge en pressemelding fra Modena har hagen blitt en forlengelse av stuen. Vi nøyer oss ikke lenger med hvite plastikkmøbler og en parasoll. Vi vil dele hagen inn soner med utekjøkken og drivhus, utefliser, sittegrupper og belysning. 

- Vi vil ha funksjonelle og lettstelte hager. En funksjonell hage hvor man har plass til sittegrupper og kan invitere til grillfest, og til og med henter frukt direkte fra trærne. Men den skal også være lettstelt og gjerne med elementer av naturstein og heller, sier Yvonne B. Dengin, daglig leder i Lark Landskap AS.

Dette bekrefter innkjøpssjef, Tommy Ivesdal i Modena Gruppen AS, som opplever en økt etterspørsel av større uteoppholdsrom med vedlikeholdsfrie fliser, spesielt i størrelsen 60x60 cm.

Vedlikeholdsfri uteplass
Vi forlenger uteplassen med fliser og naturstein. Robotgressklipperen tar seg av gresset og terrassen ønskes vedlikeholdsfri. Vi skal bruke uteplassen til kos og hygge, og ikke for mye tid på vedlikehold.

- Norsk skifer er et tvers igjennom bærekraftig materiale til uteplassen; robust og motstandsdyktig mot det barske norske klimaet med regn, kulde, sol og varme, i tillegg er den nesten helt vedlikeholdsfri. Ønsker man naturstein som varer, må man velge riktig kvalitet. Tykkelse spiller en viktig rolle, det samme gjør overflate og format i kombinasjon med underlag. Det er ikke all «skifer» på markedet som er frostsikker, eller er blitt testet tilstrekkelig gjennom tid i det norske klimaet. Velg norsk skifer for best mulig resultat og kvalitet, råder Ivesdal.

Stabilt underlag
På uteplassen er det viktig med stabilt underlag for sittegrupper og grill. Modena systemgulv gjør det enkelt og lett å legge utegulvet selv. Systemgulvet består av flisheller i 2 cm tykkelse som kan monteres i sand og fin grus, eller sammen med modulære støtter på betongplattinger eller eksisterende terrasser. Støttene er justerbare, uten behov for lim og fug, gir rask drenering og passer perfekt for naturstein og keramisk flis. Et slikt system er like enkelt å montere som å demontere og fremstår eksklusivt.

- Man sparer mye tid ved å legge systemgulvet, og det blir fort både rimeligere og på sikt sikrere løsning i forhold til tradisjonell flismontering utendørs. Har du allerede terrasse i tre eller betong og ønsker fliser, kan du legge systemgulvet direkte på eksisterende gulv, sier Ivesdal.

Del hagen inn i soner
Yvonne B. Dengin jobber daglig med å gi folk råd om hvordan man lager funksjonelle hager. Hennes beste råd er å ta turen ut i hagen, ta mål og notater før man går til innkjøp av uteflis og planter.

– Del gjerne hagen inn i flere soner, alt etter hva man skal bruke hagen til. For eksempel plass til sittegruppe, solsengen og boltreplass for barna, sier Yvonne Dengin.

Å dyrke selv er en av hagetrendene, og drivhus er i skuddet som aldri før. Foto: tilboligen.no

Lys opp hagen
Få mer glede av hagen på kvelden, med lyskilder som lyser opp planter og hagen. Det finnes mange forskjellige måter å bruke utebelysning på. Lys opp vei og gangsti rundt huset. Det er både funksjonelt og stilig. Har man et flott tre i hagen kan man belyse opp grener i treet, uten at selve lyset blir synlig, slik at man får frem de vakre elementene ved treet, selv når det er mørkt.

Topp 5 hagetrender

 · Inndelt hage i soner for lek og moro, grillfest, planter og solsenger
· Belysning langs hagen og opplyste trær
· Drivhus hvor du kan dyrke grønnsakene selv
· Vedlikeholdsfrie flater som naturflis og heller
· Robotgressklipper og automatisk vanning som gjør vedlikeholdsarbeid enkelt

Selvdyrking med drivhus
En stor trend er kortreist mat, og mange vil også produsere sin egen mat. Tidligere generasjoner dyrket grønnsaker for å tjene eller spare penger, mens nå dyrker vi for kosens skyld. Henrik Haukelidsæter, daglig leder i nettsiden Tilboligen.no var en av mange drivhusutstillere på Hagemessen 2016. Han forteller at etterspørsel har skutt i været. Alt fra de store eksklusive drivhusene til mindre varianter for både balkong og terrasse.

- På hagemessen i april måtte vi tilkalle ekstra bemanning for å kunne hjelpe alle som kom innom standen vår. Vi ser en økt etterspørsel fra unge familier som ønsker å dyrke grønnsaker sammen med barna. En fin måte å lære hvordan man eksempelvis kan dyrke frem egne tomater til middagsbordet. De voksne kvinnene dominerer fortsatt, men dette er definitivt i endring, sier Haukelidsæter.