STEIN I HAGEN: Belegningsstein brukes gjerne for å skape spennende kontraster i en hage og er anvendelig i innkjørsler, på gårdsplasser, gangarealer og i trapper.

Fem tips til finere hage

Utenfor husets fire vegger finnes det kanskje et areal med potensial til å bli et nytt favorittrom. Med litt planlegging kan hagen og terrassen bli en vakker oase for trivsel, velvære og nytelse.

Før du går i gang med å planlegge ditt uterom og hvordan du kan lage din egne lille oase ved hjelp av tre, stein og riktig belysning, bør du tenke nøye gjennom tomtens beskaffenhet og dens potensiale, heter det i en pressemelding fra Asak Miljøstein.

Har du en skrå tomt kan du for eksempel utnytte dette ved å bygge en mur for å få større uteplass, og har du et favorittre du ikke har lyst til å fjerne kan du vurdere hvordan du kan lyssette treet. I tillegg bør du også tenke på solforhold og kartlegge hvilket sted som egner seg best til en uteplass i forhold til vær og vind.

Fem tips til planlegging av uteplassen
Kartlegg forutsetninger og muligheter
Definer familiens behov
Del uterommet inn i soner
Kombiner ulike typer av materialer
Bruk lys for å skape god stemning

- Tenk igjennom hva du kan beholde av trær og fjell som du kan integrere inn i planleggingen, og spill på lag med naturen og bruk den som utgangspunkt for utformingen. Hvor kan du lage benk med lune sitteplasser, bygge et blomsterbed og kanskje lage en urtehage. Nivåforskjeller gjør at du for eksempel kan bryte opp uteplassen i flere soner, forteller Ellen H. Schumann, markedsansvarlig i Asak Miljøstein.

Familiens behov avgjør
Hva er dine behov, og hva vil du bruke hagen til? Hva slags type familie dere er spiller også en rolle for hvordan man bør planlegge uteplassen. Er dere en sosial eller en stor familie som trenger mange sitteplasser eller aktivtetssoner. Har du kanskje en gartner i magen? I hvilken grad er hagearbeid en positiv aktivitet som familien liker å gjøre, eller er dere en familie som ønsker å bruke minst mulig tid til vedlikehold i hagen men ønsker mer tid til ro og hvile og dermed en lettstelt hage.

- De fleste nabolag er ganske tettbebygde, å hindre innsyn er ofte et av behovene vi har på uteplassen. Her kan du kombinere flere ulike typer av materialer som planter, stein og tre slik at du hindrer innsyn, samtidig som uttrykket fremdeles føles luftig, forteller Schumann.

Inndeling av soner
Ved å dele uteplassen inn i ulike soner kan du lage spennende miljøer og aktivtetssoner hvor barna kan leke og de voksne kan slappe av. Gress er med på å mykne opp uteplassen og gir et friskt og mykt innslag.
Benytt gjerne ulike materialer som for eksempel tre og stein, i form av heller eller belegningsstein med ulike formater og strukturer, for å skape spennende mønstre og variasjon til ditt unike uterom.
Vurder også i hvilken sone det er mest hensiktsmessig å ha et ildsted. Ønsker familien å integrere utepeisen sammen med sittegruppen, eller ønsker dere å mure en egen frittstående peis eller en pizzaovn?

STEIN OG TRE: Et utekjøkken kan man fint bygge selv, med en god arbeidsbeskrivelse, og stein og tre kan fint kombineres.Her er det bygget et utekjøkken med god benkeplass og nisjer til ved, samt blomsterkasse. Foto: Svanhild Blakstad

- Den positive interessen for å integrere og kombinere ulike typer og former for stein i utemiljøet, skyldes at stein er vedlikeholdsfritt og gir uendelig mange muligheter enten om du skal bygge en støttemur, sitteplass, blomsterbed, trapp eller lage gangarealer og gårdsplasser. Med så mange valgmuligheter innen materialer, kan det lønne seg å søke ekspertråd for gode tips og anbefalinger, sier Schumann.

Valg av materialer gir mange muligheter
Fordelen med å bruke belegningsstein er dens styrke og fleksibilitet i kombinasjon med det estetiske. Belegningsstein brukes gjerne for å skape spennende kontraster i en hage og er svært anvendelig i innkjørsler, på gårdsplasser, gangarealer og i trapper.

Heller har fått en renessanse i Norge etter at Asak Miljøstein introduserte den nye hellekolleksjonen i 2013. På litt over to år har etterspørselen etter hellene økt med hele 60 prosent. Heller er godt egnet til alle typer gangarealer og brukes ofte på gangstier, vinterhager, inngangspartier og på terrasser. Her kan du velge i en rekke kombinasjoner av overflater, farger og formater slik at du får din helt egen personlige stil.

En mur kan være både dekorativ og praktisk, og kan hjelpe deg med å utnytte utearealet ditt bedre i form av støtte for opparbeidet masse, utnytte nivåforskjeller eller forhindre innsyn. Valg av ulike former, strukturer og materialer bidrar til varierte og estetiske uttrykk.

- Ikke glem kantstein, den kan brukes for å gi en perfekt avslutning på heller og belegningsstein. I tillegg virker også kantstein som sikring og forsterkning av kantene og låsing av dekket som er lagt, forteller Schumann fra ASAK Miljøstein.

Riktig belysning gir det lille ekstra
Utvid utesesongen og lag magisk stemning med lys på uteplassen. Bruk av utelys gjør at du får mer glede av hagen og terrassen din. I tillegg gir lys en fantastisk stemning og du vil oppleve uterommet på en helt ny måte. Uterommet kan gi ulike utrykk til ulike tider på døgnet, derfor bør du tenke belysning tidlig i planleggingsfasen. Avhengig av hva du ønsker å oppnå av forskjellige effekter og resultater, finnes det flere lyskilder i form og fasong å velge mellom:

Frittstående lamper til opplysning av gangstier og bed Integrerte lamper til innfelling i belegningsstein, heller og mur for å skape stemning og markere Vegglamper for belysning av fasader, enten ved for eksempel inngangsdør, gjerder eller trappetrinn Bruk av spot lys for å lyse opp steder eller objekter som du ønsker å gi litt ekstra oppmerksomhet