- Det er noe eget ved å nyte selvdyrkede grønnsaker, og tomater er enkle å få til, sier bydyrker og forfatter Helene Gallis. Foto: Monica Løvdahl- Det er noe eget ved å nyte selvdyrkede grønnsaker, og tomater er enkle å få til, sier bydyrker og forfatter Helene Gallis. Foto: Monica LøvdahlDu trenger ikke stor plass for å dyrke egne grønnsaker. Dette fra balkongen til Helene Gallis på Grønland i Oslo. Foto: Monica LøvdahlDu kan fint dyrke dine egne tomater på en liten balkong. Foto: Monica Løvdahl- Det er noe eget ved å nyte selvdyrkede grønnsaker, og tomater er enkle å få til, sier bydyrker og forfatter Helene Gallis. Slik er utsikten hennes fra stuen og ut mot balkongen i vekstsesongen. Foto: Monica LøvdahlSelv på liten plass kan man få en stor avling grønnsaker. Foto: Monica LøvdahlDyrk dine egne grønnsaker på balkongen. Foto: Monica LøvdahlDu trenger ikke stor plass for å dyrke egne grønnsaker. Dette er chili og paprika fra Helene Gallis' avling på balkongen. Foto: Monica LøvdahlSelv på liten plass kan man få en stor avling grønnsaker. Foto: Monica LøvdahlSelv på liten plass kan man få en stor avling grønnsaker. Foto: Monica LøvdahlSelv på liten plass kan man få en stor avling grønnsaker. Foto: Monica LøvdahlHelene Gallis er selvforsynt gjennom sesongen med tomater og chili. Foto: Monica LøvdahlHelene Gallis er selvforsynt gjennom sesongen med tomater og chili. Foto: Monica LøvdahlHelene Gallis er selvforsynt gjennom sesongen med tomater og chili. Foto: Monica LøvdahlHelene Gallis er selvforsynt gjennom sesongen med tomater og chili. Foto: Monica Løvdahl

Kom i gang med balkongtomater

Bydyrker Helene Gallis synes ikke lite plass er en hindring for dyrking. På en liten balkong midt i Oslo er hver kvadratcentimeter utnyttet. (Bildekarusell)

Gallis er daglig leder av nettverksorganisasjonen Majobo – Mat og jord der du bor, og kom i fjor ut med boken Dyrk byen. Det er en håndbok for urbane bønder, som gir leseren verktøy og inspirasjon til å gå i gang med egne dyrkeprosjekter der man bor.

Nylig har hun også lansert Nabolagshager, som leverer kjøkkenhager og grønne byrom basert på utvalgte økoplanter og materialer, i tillegg til kurs og arrangementer.

Urban dyrking har blitt en trend. I boken Dyrk byen finner du verktøy og inspirasjon til å skape grønne prosjekter der du bor. Boken tar for seg alt fra små kjøkkenhager med sosialt fokus til matauk, aktivisme og byutvikling.

– Det er noe eget ved å nyte selvdyrkede grønnsaker. På kjøpet får du gleden ved å skape noe levende og bærekraftig sammen med familie, venner eller naboer. Ved å så et lite frø kan du skape store endringer, sier Helene Gallis.

Bosatt midt i Oslogryta dyrker hun tomater og andre grønnsaker på balkongen. Hun er selvforsynt gjennom sesongen med tomater og chili, og har de siste sesongene også eksperimentert en del med spiselige blomster.

Tomater er noe av det som er enklest å få til, dersom man er nybegynner. Følger du Helene Gallis’ enkle tips for balkongtomater, er du godt på vei til å få en rik tomatavling allerede i sommer.

Slik dyrker du tomater selv

·Dersom du ikke har sådd frø selv, kan du kjøpe tomatplanter på hagesenteret eller på blomstermarkeder. (Skal du så frø selv, må du starte tidlig, helst senest i mars). Busktomater er et godt valg for nybegynnere.

·Du kan dyrke tomater i bøtter. Gratis bøtter kan du ofte få fra blomsterbutikker som gir bort bøttene som snittblomstene har stått i. Legg 5-10 cm med lecakuler nederst, lag dreneringshull i bøtta kant-i-kant med toppen av lecakulene. Dekk med fiberduk eller syntetisk tøy, fyll med god jord. Knip av de nederste bladene på tomatplanten og plant den langt ned i jorda.

·Vannes tomatplantene jevnlig, ikke la jorda tørke ut. Hullene i siden av bøtta gjør at overflødig vann renner ut. De trives best på et lunt sted med masse sol! Fra planten er 15-20 cm høy vil den trenge gjødsel, ca annenhver uke. Biobact flytende økologisk gjødsel er et godt alternativ, kjøpes på hagesenter.

·Tomater tåler ikke kuldegrader. Vent til etter 17. mai med å plante plantene dine ut.

·Om du aldri har dyrket noe før, eller er nysgjerrig på å lære mer, kan du melde deg på kurs med Nabolagshager, se www.nabolagshager.no/kurs

FRODIG UTSIKT: Slik er utsikten til Helene Gallis fra stuen og ut mot balkongen i vekstsesongen. Foto: Monica Løvdahl