ENDELIG RESULTAT: Den enkle hagen er et utemiljøprosjekt ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. (Foto: Ragna Berg/SOA)

Slik får du et vedlikeholdsvennlig uterom

En vakker og velstelt hage står høyt på mange huseieres ønskeliste, men arbeidet som hører med er ofte ikke 
en del av drømmen. Her får du gode tips fra Den enkle hagen – en tilnærmet vedlikeholdsfri hage.

Den enkle hagen designet og bygget av studenter ved landskapsarkitekt og landskapsingeniørstudiet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og ligger i universitetes park på Ås. Hageanlegget ble ferdigstilt i fjor høst.

Les mer om prosjektet her: Skap en enkel og vedlikeholdsfri hage

Steintung praksis

Bruker mye penger på uterommet
I følge Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) er uterommet det rommet nordmenn har brukt mest penger på de siste årene. Trenden er at man velger kvalitet fremfor kvantitet. De gode materialene står i sentrum, og folk er bevisste når det gjelder varighet og tidløshet. I Den enkle hagen er det lagt belegg av to typer materialer, henholdsvis betong og granitt.

Klassisk og varig granitt
Velger du riktige materialer i hagen er sjansen stor 
for at du kan nyte sommeren uten for mye hage- og vedlikeholdsarbeid. Granitt er et varig materiale med lange tradisjoner for både bruk og gjenbruk. Det er et  materiale som eldes vakkert og får en unik patina etter hvert som årene går.


Til Den enkle hagen ble det valgt solide og holdbare materialer av granitt, betong og cortenstål. De ulike materialene står fint i kontrast til hverandre og skaper et spennende uttrykk.

– Velger du naturstein av granitt trenger du bare gjøre jobben en gang. Du får en trygg og tidløs løsning som krever lite vedlikehold, sier daglig leder i Beer Sten, Monica Sander.

Beer Sten, Norges eldste leverandør av granitt, har levert mur (20x60 cm) og gatestein Beer Spesial (14x7x20 cm) til Den enkle hagen. Granittmuren rammer inn hagen og holder belegget på plass.


– For at muren skal stå støtt er de satt i betong, sier Ragna Berg ved senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA). Beer Spesial kommer fra et meget gammelt brennebrudd, og skiller seg derfor fra vanlig gatestein. Den har tydelig natursteinspreg med variasjon og liv, og egner seg godt i parker, hager og oppkjørsler.

Den enkle hagen på Ås: Byggeleder Ragna Berg fra Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget. (Foto: Svanhild Blakstad)

Trendy betong

Heller kan være så mangt, og tradisjonelt sett høres det kanskje litt kjedelig ut. Men mulighetene er mange, og betong er et godt materialvalg til en tilnærmet vedlikeholdsfri hage. I Den enkle hagen er ulike overflater, farger og formater kombinert for å gi uterommet et personlig uttrykk.

Asak miljøstein har levert to typer heller til Den enkle hagen, Helle Lava og Gangbanehelle Børstet i tre ulike formater. Gangbanehellene har en tradisjonell børstet overflate og det ble valgt ulike formater for å skape variasjon og liv i dekket. De tåler tyngre belastning, og blir ofte valgt til offentlige uterom.

Helle Lava har en sterk bunnsats og en tett overflate
med finere struktur. Hellene har en dyp gråfarge som passer godt sammen med andre materialer, for eksempel naturstein. Helle Lava er fabrikkimpregnert, noe som hindrer smuss i å trenge inn i overflaten og bidrar til at steinen beholder det særegne uttrykket.

Den enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere.

Holdbart kantsystem

Når du anlegger bed i hagen, kan det være både dekorativt og praktisk å ramme dem inn. I Den enkle hagen har staudebedene fått en pen innramming av cortenstål fra LOG. Når cortenstål utsettes for regn,
sol og vind dannes det et rustlag som reduserer korrosjonshastigheten betraktelig sammenlignet med vanlig stål. Cortenstålet er dermed mer holdbart og bedre egnet for norske forhold.

Grunnarbeid
Når du skal gjøre grunnarbeidet må det tas hensyn til eksisterende forhold, hvilke materialer det skal bygges med og hva anlegget skal brukes til. Den enkle hagen skal kun brukes til gangtrafikk, og grunnarbeidene er derfor tilpasset dette formålet.

– I Den enkle hagen er det gravd ut og lagt forsterkning- slag, bærelag og settelag, forteller byggeleder Berg.

Fem enkle tips til grunnarbeidet:

1. Bruk masser med god bære- og dreneringsevne.

2. Anlegg arealet med minst to prosent fall.


3. Pass på at lagene er jevne før du komprimerer.

4. For å unngå at massene synker over tid, må hvert lag komprimeres.

5. Fug dekket.


6. Dekke som tåler komprimering, bør komprimeres med en vibroplate etter fuging.

Den enkle hagen er velplassert, og vil være en fin sosial møteplass for studentene ved universitetet på Ås.