<p>Anleggsleder og bonsaientusiast Marius Foss i Hageland Foss har nylig vært i Japan for å lære med om bonsaikunsten. Bonsaien på bildet er en japansk furu fra den mest kjente bonsaihagen i verden, i byen Ominya.</p>Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Anleggsleder Marius Foss i Hageland Foss har besøkt Japan for å studere bonsaikunsten.Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. Bildet viser en typisk bonsaipotte fra Japan. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. (Foto: Hageland Foss)

Satser stort på bonsai i Norge

Hageland Foss i Røyken vil gi gamle og nye bonsaientusiaster et nytt og omfattende bonsaitilbud her hjemme.

Det familiedrevne hagesenteret har vært i bransjen siden 1978 og har spesialisert seg blant annet på rhododendron, med over 90 sorter i porteføljen.

Fra 2016 satser senteret mest kjent som Foss Hagesenter på salg av bonsaitrær og tilbehør, samt nybegynnerkurs for de som ønsker å lære seg denne flere tusen år gamle kunsten.

Økende interesse

– Vi har i mange år hatt en fascinasjon for bonsaikunsten og ser nå en stadig økende interesse for bonsai i Europa og Skandinavia – og spesielt i Danmark, sier anleggsleder Marius Foss.

Bonsai er stort i Japan.  (Foto: Hageland Foss)

Han har nylig vært i Japan på innkjøpstur, og for å se og lære med om bonsaikunsten.

Her besøkte han en av de mest kjente bonsaihagene i verden i «bonsaibyen» Omiya. Ifølge Foss finner man her noen av de flotteste bonsaitrær i hele Japan, og hagen er nærmest er å betrakte som et museum bonsaiinteresserte.

Foss besøkte også flere bonsaiplanteskoler, bonsaihager og et stort bonsaiproduksjonsområd i Takamatsu, samt en bonsaiutsilling i Kyoto.

– Vi har som mål å øke interessen for bonsai i Norge og å kunne tilby de som driver med bonsai et fullsortiment innen bonsai og bonsaiutstyr. Det kan være bonsaitrær, verktøy, egen japansk bonsaijord, bonsaiwire til forming av trær, bonsaipotter, sier Foss.

Han fremhever at senteret skal serve både nybegynnere og erfarne bonsaientusiaster.

Fakta bonsai

Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. Ordet bonsai er japansk, og betyr potteplante. Bonsaier er på størrelse med vanlige potteplanter, men har proporsjoner som et vanlig tre.

Bonsaikunsten oppsto for mer enn to tusen år siden i Kina. Den kom til Japan først i det sjette århundre sammen med buddhismen. Herfra har kunsten spredt seg videre utover hele verden.

En bonsai regnes gjerne for å være et levende kunstverk. Det finnes museer som stiller ut bonsaier i både Japan, Amerika og Spania. De eldste fortsatt levende bonsaier sies å være nær 800 år gamle.

(Kilde: Wikipedia)

Egenproduksjon
Hagesenteret har sin egen besøkshage på 6000 kvadratmeter. Her er det også en bonsaisaming på ca 20 trær, hvor det eldste er en 80 år gammel bonsaialm.

Utvalget vil variere fra inne- og utendørsbonsai med en hovedvekt på utebonsai. – I tillegg har vi startet med produksjon av våre egne bonsai, som også vil komme i salg, sier Foss.

Han forteller at i løpet av året vil det bli arrangert nybegynnerkurs i bonsai, hvor deltakerne får en innføring i bonsaiens kunst, valg av planter til bonsaiproduksjon, vedlikehold etc.

Eget merkenavn
– Vi har valgt å lage vårt eget merkenavn, Taki Bonsai, for vår bonsaisatsing. Ordet «Taki» betyr «foss eller vannfall» på japansk, og siden vårt etternavn og hagesenter er Foss, var valget enkelt når vi valgte navnet, avslutter Marius Foss.

Fra april vil bonsaisatsningen være i full gang på hagesenteret i Røyken.

Vil du lære mer om bonsai? Sjekk ut nettsidene til Norsk Bonsaiselskap:

http://www.bonsainorge.com/