Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)<p>Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)</p>Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere ulike fargetoner. (Foto: OBP)Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere ulike fargetoner. (Foto: OBP)Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere ulike fargetoner. (Foto: OBP)Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)

Unn deg frodig februarblomstring med hortensia

Det produseres nesten to millioner stuehortensia årlig i Norge, og planten selges året rundt. Unn deg litt hortenisablomstring midtvinters.

Hortensia er blant våre mest populære potteblomster. God kvalitet på blomstene og kort vei fra veksthus gjør at plantene får god holdbarhet.

Det produseres nesten to millioner stuehortensia årlig i Norge, og du finner den herlige planten i salg året rundt. Du kan velge i mange farger og variasjoner; du finner alltid en ny.
-Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere fargetoner, som rent hvitt, blåtoner, nyanser av rosa og over i mørk lilla. En stor stuehortensia gir deg glede i mange uker fremover. Og så er den så lett å stelle, så lenge den får nok vann, sier daglig leder Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Slik får du en hortensia til å leve lenge
-Hold den jevnt fuktig. De store blomstene og bladene trekker mye vann, og den bør ikke tørke ut. Du kan gjerne «bøttevanne» den en gang i blant.

-Hortensia er en “sulten” plante: gi den gjødsel annenhver uke, eller bruk svak gjødsel ved hver vanning. Vi anbefaler gjødsling med surjordsnæring annenhver uke, fra februar til oktober.

-Hortensia trives i stuetemperatur, men kan også settes noe kjøligere for å forlenge blomstringstiden. I slutten av mai kan den plantes i hagen.

Hortensia passer ypperlig til morsdag. (Foto: OBP)

-Planten bør stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys, men bør skjermes for sterk sol

Tre ting du bør vite om Hortensia
1. Hortensia er naturens lakmustest. Den skifter farge etter hvilken pH vannet har. Har vannet en lav pH verdi, blir blomstene blåere. Motsatt blir den rosa når pH´n stiger. Vannet vi har i springen er ofte basisk, så du vil se at din blå Hortensia langsomt blir mer rosa over tid. De hvite hortensiaene skifter ikke farge. Nyere sorter lar seg påvirke i mindre grad enn de tradisjonelle.

2. Hortensiaen er opprinnelig fra Sør-Japan. Den vokser i minst 90 forskjellige arter av planten i Kina, Sørøst-Asia, Nord- og Sør-Amerika. De vokser vilt i alle fasonger, alt fra små busker og store trær til klatreplanter på over 30 meter.

3. Hortensiaen ble oppdaget i Japan av en botaniker i 1786. Det sies at han hadde med deg en ung assistent ved navn Baret. Man avslørte senere at Baret egentlig var en kvinne ved navn Hortense. Blomsten ble oppkalt etter henne.