Camilla Prytz er utdannet glassblåser, men er kanskje mest kjent for sin smykkekunst. Her viser hun frem vasen Generous, som hun har designet for Magnor. (Foto: Svanhild Blakstad)

Fra smykker til generøse vaser

Den anerkjente smykkekunstneren Camilla Prytz debuterer i år som vasedesigner for Magnor.

Fakta Camilla Prytz

Camilla Prytz er anerkjent smykkedesigner og glasskunstner med utdannelse fra Kosta Boda Glasskole. Hun har hatt 70 utstillinger siden hun begynte som kunstner for 20 år siden. I 1993-1996 drev hun glasshytte i Stavern, i 1997-2010 eget glassstudio i Oslo og fra 2011 i Kristiansand. Hun har arbeidet med munnblåst glass, glassfusing, serviser, utsmykninger, hodeplagg, bøker, gatekunst og smykker. Smykkene har blitt brukt av kjendiser/kongelige over hele verden. Prytz brenner for gamle håndverkstradisjoner. Hennes arbeider er inspirert av kollektiv symbolisme, og beveger seg mellom kunst, design og fashion. Hun har vært nominert til designprisene Nåløyet og Costume Awards hvert år siden 2011. Hun er nå tilbake der hun startet, nemlig med glassblåsing.

- Jeg lager ofte ting jeg ønsker meg selv, og jeg synes jeg manglet en skikkelig stor vase. Denne kan ha plass til 50-60 tulipaner, sier Camilla Prytz og viser frem den nye kunstvasen Generous som hun har designet for Magnor.

I forbindelse med glassverkets 120 års jubileum i år, har Magnor innledet samarbeid med Prytz, som selv har 20 års-jubileum som kunstner i år.

Hun er utdannet glassblåser og debuterte med sin første kunstutstilling i 1995.

- Det har vært veldig morsomt å jobbe i glasshytta hos Magnor. Det har vært litt som å komme hjem, sa Prytz til hage.no under Magnors lansering av årets nyheter nylig.

Kunstglass

Vasen og fatet Generous er store i størrelse, vide og åpne i formen, og det er brukt brede strøk med farge.  I vasen er det plass til uvanlig store blomsterbuketter, og i fatet skal det bugne med frukt. Samtidig skal designet være vakkert og rikt nok til å stå alene som skulpturer uten verken blomster eller frukt.

Både vase og fat kommer i tre fargevarianter; Ivory, Pink og Army. Hver vase og fat er munnblåste i ekte krystall.

Generous kommer fra det latinske ordet «generosus», som betyr nobel i oppførsel og handling. Camilla Prytz verdsetter selv generøsitet høyt. Det er den viktigste verdien for henne, i livet og i kunsten. Generøs betyr å gi, dele, hjelpe, skaffe noe utover det vanlige eller hva som er forventet.

Camilla Prytz' Generous vase kommer i tre fargevarianter; Ivory, Pink og Army. (Foto: Svanhild Blakstad)