<p>VINTERVAKKERT: Selv om hagen er dypfryst, kan man glede seg over vakre innslag. (Foto: OBP)</p>VINTERHAGE: Stauder, busker og trær blir skulpturer og kunst når rim og snø dekker plantene. (Foto: OBP)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)VINTERHAGE: Stauder, busker og trær blir skulpturer og kunst når rim og snø dekker plantene. (Foto: OBP)VINTERHAGE: Stauder, busker og trær blir skulpturer og kunst når rim og snø dekker plantene. (Foto: OBP)VINTERHAGE: Stauder, busker og trær blir skulpturer og kunst når rim og snø dekker plantene. (Foto: OBP)VINTERHAGE: Stauder, busker og trær blir skulpturer og kunst når rim og snø dekker plantene. (Foto: OBP)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)Vinterhage. (Foto: Svanhild Blakstad)

Hagen er vakker også om vinteren

Vinterhager kan være det vakreste som finnes.

Stauder, busker og trær blir skulpturer og kunst når rim og snø dekker plantene. Glem ikke å se ut av vinduet, og gled deg over de fine linjene i hagen som kommer ekstra godt frem nå om vinteren.

-Vær tålmodig, våren er bare noen måneder unna og snart kan du starte hagearbeidet, om du ønsker det. Nå når snøen ligger tungt ute, er det tid for å kose seg inne med å planlegge neste sesong, la deg inspirere av det du ser ute i vinterhagen, sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Lag islykter
Hagen er der hele året, men ofte glemmer vi den litt om vinteren. Men det er nå man kan nyte former og fasonger av stauder, busker og trær. Hva med å la lys lage ekstra effekter? En av årets store trender er lykter av is, som vi lager ved å fylle potter, kar, ballonger og annet med vann, og la det fryse i fryseboksen. Vannet selv blir til vakker, klar is, og man kan også legge julens blomster eller kvister og grener i isveggene i lyktene. I hagen kan vi glede oss over hvordan lyset skinner og glitrer i rimdekte planter.

Allerede nå kan du begynne å planlegge hva du skal så til våren.

Planlegg for våren
Og om hageinspirasjonen tar deg, hva med å planlegge og drømme for kommende vår og sommer? Se på alle bildene du tok i hagen i sommer. Hva var vellykket? Hva vil du forandre? Var du på besøk i andre hager og ble inspirert? Skriv ned noen punkter over hvilke planter som skal flyttes, og hva du vil kjøpe til våren. Frøkatalogene kommer allerede i januar og er fulle av fristelser.

Hageplanlegging
Kanskje er du en av dem som har kjøpt hus med hage for første gang, og skal i gang med et helt nytt prosjekt til våren? Tenk på hva hagen skal brukes til. Skal det være plass til sandkasse og huske til barna? Vil du ha en kjøkkenhage? Eller er drømmen en egen hagedam? Ved å tenke over hva hagen skal brukes til, er det lettere å prioritere hva en skal begynne med.

Vakker vinter i hagen!