<p>I flere uker har snøkanoner vært i full drift for å skaffe nok snø til kongeparets 25 års regentjubileum søndag 17. januar. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Slottsplassen rigges for kongeparets 25 års regentjubileum søndag 17. januar. (Foto: Svanhild Blakstad)Slottsplassen rigges for kongeparets 25 års regentjubileum søndag 17. januar. (Foto: Svanhild Blakstad)Slottsplassen rigges for kongeparets 25 års regentjubileum søndag 17. januar. (Foto: Svanhild Blakstad)

Feirer kongeparet med vinterfestival

Slottet inviterer alle til skileik og vinterfestival på Slottsplassen, for å feire at kong Harald og dronning Sonja har sittet 25 år på tronen søndag 17. januar.

Søndag er det 25 år siden kong Olav døde etter et hjerteinfarkt, og daværende kronprins Harald overtok som konge. Dette markeres til helga med både minnegudstjeneste og ulike aktiviteter for små og store. Hovedarrangementet er, etter kongeparets ønske, skilek på Slottsplassen, muligheter for barn til å prøve langrenn, snowboard, skihopping, is-sklie og skiskyting med laser.

– Dette blir en feiring i kongeparets ånd, og det har vært flott å få en forsmak på den nå som det er kommet snø på Slottsplassen og barn leker der ute, sier kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til NTB.

Favner bredt
I tillegg til skilekene blir det en rekke aktiviteter, som tegne- og kroneverksted og eventyrlesing på Universitetsplassen, skøytemuligheter i Spikersuppa og matboder langs Karl Johan og ved aktivitetene.

Det meste er gratis og inngår i Regjeringens gave til kongeparet, som også inkluderer underholdning på Universitetsplassen og en påfølgende festforestilling i Universitetets aula.

– Det blir en festkonsert med masse flotte musikalske gjester, alt er forankret i norsk virkelighet, samtidig som 25 år med kongeparet skal oppsummeres. Det blir nok en hyggelig stund for alle som er der og for dem som velger NRK den kvelden, sier Espen Beranek Holm.

Sammen med Lena Kristin Ellingsen er han programleder for forestillingen.

– Kongeparet favner alle. Det prøver vi å reflektere, og da blir det et ganske bredt repertoar, allsidig og overraskende, lover han.

Folksomt
Kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved Statsministerens kontor har koordineringsansvar for dagen: – Nå har vinterværet slått til, og det er meldt bra forhold i helga.

Samland har ikke oversikt over hvor mange som kommer, ettersom det ikke er krav til billettkjøp eller påmelding, men han frykter ikke fullstendig kaos og for mange mennesker:

– Det vil være aktivitet på mange områder, og målet er at folk beveger seg rundt og får med seg mye. Da er det åpenbart plass til veldig mange, så vi får nok plass til dem som ønsker å komme. Dessuten har vi et utrolig flott samarbeid med idretten, som tilrettelegger aktiviteter og sørger for at alt fungerer.

Sikkerhet
Med så mange kongelige og offisielle gjester ute i gatene blant folk, er også politiet involvert:

– PST har en egen trusselvurdering med anbefalinger knyttet til markeringen som vi følger opp, pluss litt ekstra, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Når kongehuset ønsker å være synlig og møte folket i gatene, blir det en utfordring:

– Men er du konge, så får du det som du vil, flirer Fredriksen.

– Det blir synlig, uniformert politi, men også tiltak som kun et trent øye vil legge merke til. Vi håper folk og kongehus får en minneverdig opplevelse, vi skal gjøre det vi kan for å legge til rette for det, sier han.

Espen Beranek Holm har sansen for måten kongeparet feirer og forvalter sin rolle på:

– Jeg er tilhenger av et levende monarki der de kongeliges rolle og funksjon kan diskuteres. Det føler jeg absolutt vi har i Norge, noe som i stor grad er det jubilerende kongeparets fortjeneste. Kong Harald og dronning Sonja har gjort mye for å bringe monarkiet i Norge videre som en oppdatert konstitusjonell styreform.