<p>Snart er det duket for Tulipanens dag. Her fra fjorårets markering i Oslo. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Hvert år feires tulipanens dag. Her fra fjorårets markering. (Foto: Svanhild Blakstad)Finn Schjøll på Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Finn Schjøll på Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Hvert år feires Tulipanens dag i januar. (Foto: Plantmania)Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Finn Schjøll på Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Finn Schjøll på Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Tulipanens dag 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)

Tulipanen skal feires for 20. gang

Fredag 15. januar kan vi feire Tulipanens dag, og i år er samtidig 20-års jubileum for denne dagen.

- Med Tulipanens dag feirer vi at den norske tulipansesongen er i gang for fullt, og med friske tulipaner i ulike former og farger kan vi tyvstarte våren, forteller planterådgiver i Plantmania, Tonje Bergh.

Tulipaner blir aldri feil
Det finnes mange tradisjoner rundt blomster, men når det gjelder tulipaner finnes det ingen regler. Tulipaner kan pynte opp i hverdagen, høytiden eller i festlige lag, og en ting er sikkert – tulipaner er vakrest i flokk. En stor bukett med tulipaner i blandede farger eller farger som går ton-i-ton - uansett vil du få en blomsterbukett som fanger oppmerksomheten. Tenk kontraster både i form og farge og bruk gjerne tulipaner som er flerfarget eller har en litt utradisjonell form.

5 ulike dekorasjonstips
Med tulipaner er det lov å tenke annerledes. Fargerike, mangfoldige og vakre

som de er, gir de en uendelighet av muligheter. Bruk en gjennomsiktig vase, et reagensglass eller et høyt glass på stett. Bruk greiner eller steiner fra naturen, eller bland tulipanbuketten med andre blomster.

En bugnende blanding
En stor bukett bugnende tulipaner i blandede farger, fanger oppmerksomheten uansett hvor de plasseres. Tulipaner passer perfekt i litt store tunge vaser med vid åpning, slik at det blir plass til en stor bukett. Er vasen i tillegg transparent, kan man også se de flotte lyse grønne stilkene som gir en fin kontrast til blomstenes farger.

Slik lykkes du med tulipaner

Bruk en ren vase, og snitt tulipanene rett over slik at de lettere suger opp vann. La innpakningen være på og la tulipanene stå kjølig i et par timer. Deretter kan du fjerne innpakningen og sette vasen der du vil. Tulipaner er tørste blomster - husk derfor å etterfylle vann. Husk også at tulipanene ikke trives i nærheten av frukt. Tulipanenes modningsprosess fremskyndes av etylengassen som frukten avgir. Dette forringer holdbarheten. Til slutt: Sett tulipanene kjølig om natten- da varer de lenger.

Slank og elegant
Ved å plassere tulipaner i høye slanke vaser fås et stilrent og elegant uttrykk. Her kan du blande tulipanene med andre blomster, eller holde deg til en fargeskala som går ton-i-ton. For ekstra visuell effekt, kan en gruppe vaser settes sammen, gjerne på et fat som enkelt kan flyttes etter behov.

Fargesprakende
Ved å mikse tulipaner i sterke farger skapes en dramatisk og livlig effekt. Rosa tulipaner sammen med røde og oransje, gir flotte kontraster og fargeglede. Det er lett å tro at de fargeglade bukettene ikke passer inn i minimalistiske miljøer, men som en kontrast til det enkle interiøret, kan en morsom bukett være akkurat det utropstegnet som trengs for å gi rommet personlighet. Tulipaner er definitivt en flørt med farger.

Den klassiske og rene formen
Tulipanens enkle og rene linjer passer inn i de fleste omgivelser. Tulipaner kombinerer det tradisjonsrike med det elegante, og kan enkelt arrangeres i vaser med ulike former og farger. Velg gjerne vaser i samme fargetone som tulipanene, eller i hvitt eller en kontrastfarge.

Kombinasjoner
Det er utrolig vakkert å sette tulipaner sammen med andre blomster. Bruk gjerne blomster som er i samme sesong, eller bare enkle grener for å få et vårlig uttrykk.