Granbarkbiller. (Arkivfoto: Bjørn Økland)

Fortsatt økning for barkbillene

En kjølig forsommer hindret ytterligere økning og angrep av granbarkbiller på levende skog.

Overvåkingen viser ytterligere økning for barkbillene i 2015. Økningen i år kan ha sammenheng med at mange barkbiller har overvintret etter den varme og tørre sommeren i fjor. Økningen i 2015 kunne trolig har vært enda større dersom forsommeren ikke hadde vært så kjølig og ugunstig for billenes flukt og formering, sier seniorforsker Bjørn Økland ved NIBIO. Størst økning ble funnet i Trøndelag etter stormfellinger av granskog, men også her har en kjølig sesong dempet risikoen for angrep på levende skog.

På vakt
Situasjonen kan endre seg raskt dersom vi får nye vindfellinger fulgt av varme og tørre somre, slik at billepopulasjonene blir store nok til å gjøre masseangrep som overvinner forsvaret hos levende grantrær. Det anbefales derfor å være særlig på vakt i områder hvor det oppstår nye store vindfellinger og i lokaliteter med store billefangster de siste årene.

Utvidet registrering
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) utfører årlige registreringer av barkbillebestandene på oppdrag for Landbruks- og matdepartementet. Arbeidet gjøres i samarbeid med skogbruksmyndighetene i fylkene der granbarkbillen finnes. Billene fanges i feller med feromondispensere som lokkemiddel - slik det er gjort siden 1979. Dette arbeidet har gitt dataserier av billefangster som er viktig for forskning og råd til forvaltningen.

I år er det gjort registeringer i Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. Vest-Agder var inkludert i barkbilleovervåkingen for første gang i 2015, og resultatene viser et nivå som tilsier at barkbilleovervåkingen bør videreføres i dette fylket.

Stadig mer plantet granskog i Vestlands-fylkene når mottakelig alder for angrep av granbarkbillen, og flere episoder av vindfellinger og tørkeskader de siste årene tilsier at det bør undersøkes om granbarkbillen også forekommer i disse områdene.