<p>Høsten er en fin tid for hagearbeid, og spesielt når høstfargene er på sitt vakreste som her. (Arkivfoto: Svanhild Blakstad)</p>Vårblomstrende løk som tulipaner kan settes fra september til november. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. Vårblomstrende løk som tulipaner kan settes fra september til november. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for å tenke på hagearbeid. Husk å stenge utekranen, tømme vannslanger, vannkanner, og ulike vanningsanlegg. (Foto: Tonje Berg, Plantmania)Høsten er også tid for å tenke på hagearbeid. Nå er tiden inne for å sanke frø. (Foto: Tonje Berg, Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. Klargjør krukkene for vinteren og sett dem gjerne på hodet. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. Hvis du ønsker å overvintre noen av de varmekjære flerårige plantene som appelsintreet, er det viktig å ta disse inn før det blir frost. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er også tid for hagearbeid. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Herlige høstfarger med villvin. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)Høsten er tid for å samle frø. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)

Ta høstsjekken i hagen nå

Vi luker, hakker, sår og planter – om våren. Høsten er også en tid for å tenke hagearbeid, som å klargjøre krukker, planter og hage for vinteren. (Bildekarusell)

Så lenge jorda er fri for snø og tele, kan du få gjort mye i hagen som kan spare deg for masse arbeid til våren.

Det er lett å utsette vinterforberedelsene litt for lenge, og plutselige er det for sent. Snøen laver ned og kulden trenger seg på. Det er derfor lurt å ta en sjekkrunde ute i hagen og samtidig nyte de glødende fargene høsthagen kan by på.

Her får du tips til hva du bør sjekke i hagen om høsten

1. Deling av stauder
Vår- og sommerblomstrende stauder kan deles eller flyttes. Deling er en formeringsmetode, men det er også en fornyelse av planten som gjør at den holder seg ung og i god vekst.

2. Plenstell
På høsten bør siste klipperunde være ca. 5 cm høy. Er gresset kortere kan det føre til frostskader, og er gresset for langt kan det utvikles sopp og råteskader.

Hvis du ønsker å overvintre noen av de varmekjære flerårige plantene som appelsintreet, er det viktig å ta disse inn før det blir frost. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)

3. Ta inn vekster som ikke tåler frost
Hvis du ønsker å overvintre noen av de varmekjære flerårige plantene er det viktig å ta disse inn før det blir frost. Tåre (Fuchsia), pelargonia, appelsintreet og oliventreet trenger en hvileperiode for å kunne sette nye blomster og skudd til neste sesong. Et lite brukt rom i huset, hvor temperaturen kan senkes, er et passende oppbevaringssted for plantene om vinteren.

En kjølig vinterhage, isolert veranda eller et innebygget uterom med litt varme er også gode steder for vinterdvalen. Temperaturen bør være kjølig, men ikke kjøligere enn 2-3 grader, 3-10 grader er best. Plantene skal ikke ha næring mens de hviler.

4. Beskytte rosene
Rosene beskytter du mot frost ved å hyppe/ legge et godt lag på ca. 15 cm med jord rundt dem. Det beskytter podestedet. Rosene skal du ikke beskjære mer nå, men ta til våren da roser ofte fryser noe tilbake. Fjerne bare visne eller skadde deler.

5. Komposten
Spa den om. Har du mye halvferdig og ferdig kompost, er det lurt å kjøre den ut i bed, kjøkkenhage og mellom busker.

Vårblomstrende løk som tulipaner kan settes fra september til november. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)

6. Nå er tiden for å sette vårblomstrende løk
Vårblomstrende løk som tulipaner kan settes fra september til november. Prøve imidlertid å sette løkene før det kommer frost, løken bør få dannet røtter før frosten setter inn.

Les pakningen om hvor dypt løken skal settes, men som en tommelfingerregel kan du regne med at de aller fleste blomsterløker skal settes 2 ganger dypere enn løkstørrelsen. Løken ser grå og kjedelig ut og det er nesten umulig å forestille seg alle de farger og former som ligger gjemt inni løken. Derfor er kombinasjonen også uendelige. Selv tulipaner har mange variasjoner; doble, frynsete, flerfargede, liljeblomstrende, neotulipaner og papegøyetulipaner, for å nevne noen.

Ønsker du å få mer tips og råd om setting av tulipanløk kan du besøke den nye siden www.tulipantips.no

Det er smart å vaske hagemøblene før de settes inn for vinteren. (Foto: Ifi.no)

7. Vann og hagemøbler
Husk å stenge utekranen, tømme vannslanger, vannkanner, og ulike vanningsanlegg. Det er viktig å få fjernet all fuktighet inne i koblinger og vannkraner. En liten vanndråpe vann kan koste deg dyrt hvis vannkranen sprenges i stykker. Et tips kan være å installere frost sikker vannkran, da er du på den sikre siden. Hagemøbler og utstyr kan vaskes og settes bort.

8. Høst er også plantetid
Om høsten, før frosten kommer, er det fint å plante både busker og trær. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer i raskt i gang om våren. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr.

9. Krukkestell
Hvis du ikke er sikker på om krukkene dine er frostsikre er det lurt å tømme krukkene for planter og jord før frosten kommer. Jord som fryser vil utvide seg, og hvis du ikke har en frostsikker krukke vil denne lett fryse i stykker. Under lagring kan godt krukkene stå ute, men et godt tips er å sette krukkene på hode, og gjerne på et underlag, slik at de komme litt opp fra bakken.

Er krukkene frostsikre kan du gjerne gi krukkene dine en oppfriskning med sensommerens flotte, fargerike blomster. Mange av blomstene vil klare seg helt til frosten kommer og kanskje ennå lenger. De vintergrønne plantene kan klare seg til langt utover vinteren.

Frisk opp krukkene med planter og sensommerblomster. (Foto: Tonje Bergh/Plantmania)

10. Planlegge neste års sesong
Det er også fint å bruke høsten til å planlegge neste års sesong. Tenk årstider, prøv å planlegge så du får blomstring hele sesongen. Tenk på høstfarger og bær som er spiselige for fugler og mennesker. Høst frø fra fra krydderurter og stauder, og legg en plan for såtidpunkt. Frøene bør høstes først når de har blitt brune og modne, og bør oppbevares tørt og kjølig gjennom vinteren. Merk posene med navn.