Forskning viser at grønne planter har beviselig positiv effekt på blant annet luft, inneklima, produktivitet, kreativitet og ikke minst humøret.

Åpner Norges første Plantotek

Grønne planter er ikke bare en trend, men kan også være med på å gjøre livet bedre. På Plantoteket kan du lære hvordan og få med en plante på grønn resept.

Gartner Hilde Poppe i Plantasjen. (Foto: Svanhild Blakstad)

Onsdag 16. september åpner nemlig Norges første og eneste Plantotek over to dager i Oslo sentrum, ifølge en pressemelding fra Plantasjen.

Les også: Stress ned med grønt utekontor inne

Dag Olav Hessen er professor i biologi ved UiO. Han har skrevet en lang rekke fagartikler innen økologi og evolusjon, og har også utgitt flere populærfaglige bøker om naturen i mennesket og mennesket i naturen, i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi. I boken Natur - hva skal vi med den, skriver han blant annet om betydningen av grønt nærmiljø»

Jørn Viumdal startet i 1985 utviklingen av et bedriftskonsept som fokuserte på å bruke naturens kunnskap til å forbedre arbeidsmiljøet inne. Han driver i dag BioOffice som bringer elementer fra naturen i form av dagslys, planter og plantevegger til innemiljø, for å forebygge sykdom, skape trivsel, gjøre mennesker friskere og derigjennom øke effektivitet og lønnsomhet.

− Mange kjøper planter fordi det er dekorativt, men det finnes mye forskning der ute som også bekrefter at planter bidrar svært positivt i livet ditt på mange måter. Paradoksalt nok er nordmenn veldig flinke til å lage fine og grønne uteområder i løpet av den korte sommeren vi har, men vi glemmer å ta plantene med oss inn når høsten og vinterdepresjonene kommer – selv om plantene kan gjøre desto mer nytte inne som ute, sier gartner i Plantasjen, Hilde Poppe.

Forskning viser at grønne planter har beviselig positiv effekt på blant annet luft, inneklima, produktivitet, kreativitet og ikke minst humøret.

Grønn resept
− Nå som høsten setter inn, ønsker vi i Plantasjen å gi folk planter på ”grønn resept” for å gå mørketiden i møte med fullt av grønt liv rundt seg. Å omgi seg med planter vil kunne påvirke folk positivt og vi ønsker derfor å gi våre kunder og andre, råd og informasjon om planters helsebringende egenskaper, som et ledd i vår store satsing på grønne planter, sier Poppe.

Plante-effekten
På Plantotekets åpningsdag vil det bli besøk av bioloog Dag Hessen (kjent fra blant annet Big Bang på NRK) og Jørn Viumdal, som er gründer og leder av BioOffice. Begge kal snakke om planters effekt på folks liv i forskjellige situasjoner.

Både onsdag og torsdag vil Plantoteket gi ut planter på grønn resept til de som legger turen innom og de vil også være synlig i bybildet i Oslo med utdeling av planter.

Plantoteket holder hus i Pløens gate 1 v/ Youngstorget i Oslo og åpner onsdag 16 september kl 14