<p>Teglverksdammen er et helt nytt park- og friområde på Hasle i Oslo øst. Her er dammen i forgrunnen med den nye Teglverket skole i bakgrunnen. (Foto Beate Akselsen, VAV)<br>
<br></p>Teglverksdammen er et helt nytt park- og friområde på Hasle i Oslo øst. Dammen er en del av Hovinbekken, som har ligget i rør de siste 50 år. Nå er den gjenåpnet og det er skapt et stort nytt friområde med åpent vann og vegetasjon til glede for bydelen. (Foto: Beate Akselsen, VAV)Teglverksdammen er et helt nytt park- og friområde på Hasle i Oslo øst. Dammen er en del av Hovinbekken, som har ligget i rør de siste 50 år. Nå er den gjenåpnet og det er skapt et stort nytt friområde med åpent vann og vegetasjon til glede for bydelen. (Foto: Beate Akselsen, VAV)

Åpner unikt damprosjekt i Oslo

Etter femti år i rør gjenåpnes Hovinbekken i Oslo. Torsdag åpnes Teglverksdammen som også er et renseanlegg for Hovinbekken.

Telgverksdammen ligger på Hasle og er en del av Hovinbekken. Her har bekken ligget i rør de siste 50 år. Nå er bekken åpnet opp og det er skapt et stort nytt friområde med åpent vann og vegetasjon til glede for bydelen.

Les også: Teglverket skole

– Denne flotte dammen med friområdene rundt ser ut som en vanlig dam, men egentlig er dette et renseanlegg for vann i Hovinbekken, sier Beate Akselsen som har vært byggeleder for anlegget.

Det er Vann- og avløpsetaten som i samarbeid med Bymiljøetaten i Oslo kommune har bygget Teglverksdammen.

Området rundt dammen er utformet for å skape et estetisk fint rekreasjonsområde hvor det er det lagt til rette for turer, grilling, lek og soling.

– Det var viktig å skape et vakkert uterom til byens innbyggere samtidig som vi fikk renset vannet i bekken. Vi mener vi har fått til dette på en god måte og håper byen vil ta godt imot Teglverksdammen, sier Akselsen.

Hovinbekken, som har sitt utspring i Marka ved Årvoll, er etter 50 år i rør kommet opp i dagen. Men bekken blir forurenset på veien gjennom områder med bebyggelse og næringsvirksomhet, og det er behov for rensing av vannet før det kan flyte videre gjennom nye boligområder, lenger ned i byen og ut i fjorden. Anlegget består av tre dammer. Gjennom bruk av vannplanter som er hentet fra andre områder i byen og sollys, luft og steinfilter, vil vannet renses naturlig.

Helt siden starten på Ensjøprosjektet tidlig på 2000-tallet har det vært enighet mellom Oslo kommune og grunneiere/utbyggere i området om det skulle bygges en rensedam for Hovinbekken på Teglverkstomta og levere bekkevann av tilfredsstillende kvalitet ned til Ensjøområdet.

Teglverkstomta ble regulert til skole, barnehagetomt, friområde og rensedam for Hovinbekken i 2012 av Oslo kommune. Bygging av anlegget startet i mai 2014.

Vann- og avløpsetaten har ledet arbeidet med byggingen av dammen og friområdet i nært samarbeid med Bymiljøetaten, Undervisningsbygg og Sporveien AS.

Konsulenter for Teglverksdammen har vært Norconsult AS, Bjørbekk & Lindheim og Ecofact. Anleggsutførelsen har vært ved entreprenørfirmaet Steen & Lund.

Anlegget åpnes torsdag 20. august kl 15 00 av byråd Guri Melby. Etter tale og snorklipping blir det fest for naboer med korpsmusikk og pølser.