Plante hekk i blomsterkasser på terrassen

Jeg har en liten terrasse utenfor det nye huset mitt hvor det er bygget noen blomsterkasser hele veien rundt som et gjerde. Blomsterkassene er ca 20 cm bred i toppen, og det er mulig å fylle ca 30 cm med jord der (selv om selve kassene er ca 1 m høy).

Jeg tenkte at det hadde vært fint å plante en slags hekk der som kan bli ca 70-100 cm høy om mulig for å hindre noe innsyn. Utfordringen er jo selvsagt at det ikke er plass til mye jord og røtter etc så ikke sikkert at dette er det lureste. Liker helårsgrønne bladvarianter av hekker, og leste litt på nettet at buksbom, laurbærhegg eller vinterlegustum kunne være aktuelle varianter.

Hvilke forslag har dere? Jeg liker ikke tuja. Kan jo være andre typer som f.eks bambusvarianter eller type blomster som fungerer like godt? Trenger ikke være helt tett hekk, men hindre litt mer innsyn. «Hekken» blir ca 8-9 meter lang, så fint med input på hvor mange planter jeg trenger også evt og type jord. Planlegger også å legge en selvvanningsslange i hekken så jeg raskt kan gi dem godt med vann på varme dager.

Hei Sølvi

Jeg tror at du vil få problemer med å få en hekk på 70-100 cm til å vokse i så grunt underlag. Planter som skal bli så høye, trenger et vidt og dypt kar for å kunne utvikle røttene og hvis du skulle kjøpe og plassere noen av de plantene du nevner nedenunder i kassen du beskriver, vil jeg tro at de får problemer med å overleve etter en kort stund. I beste fall vil de bli deforme og ikke vokse på lengden.

Jeg skulle gjerne sagt deg at du kan få det til, men da kaster du sannsynligvis bort pengene dine.

Nå vet jeg ikke hvordan resten av stilen er hos deg, men hvis du ønsker noe som blir så høyt og som kan overvintre som høy plante - OG som skal klare seg på en 20 cm åpning og 30 cm dybde, ville jeg prøvd meg på prydgress, men selv det kan få problemer med overvintring under så små forhold.

En selvvanningsslange er et godt tiltak, så ha den i mente, men jeg beklager å måtte si at de andre plantene du ønsker deg ikke vil kunne overleve under disse forholdene.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no



Leserspørsmål – hage.no