<p>Klatreplantene beskytter mot innsyn og skaper lunhet ved sitteplassen. Klematis (i forkant) er både vakker og voksevillig.<br></p> Foto: Foto: GoodmoodphotoKlematis er ofte kalt dronningen av klatreblomstene. Den finnes i flere varianter enn noen kan telle, med blomsterfarger fra hvitt, via blått, til rødlilla. (Foto: OBP)Villvin får fantastiske høstfarger, i tillegg til ta den er en vakker og frodig plante gjennom sommeren. (Foto: OBP)Alpeklematis er en av de tøffeste, mest nøysomme plantene i hagen og blomstrer tidlig vår på fjorårets skudd. (Foto: OBP)Rødkattebusk får søte små rosa tupper på bladene. Her klatrer den i et stativ og danner en flott portal. (Foto: OBP)Pipeholurt er en av de flotteste klatrerne om man er ute etter en flott grønn vegg. (Foto: OBP)

Vakre og praktiske klatreplanter i hagen

Har du noe du vil skjule? Tror du ikke fingrene dine er grønne nok til å få en frodig oase? Klatreplantene er svaret.

Klematis, villvin, humle, pipeholurt, klatrehortensia og rødkattebusk er eksempler på planter som villig vokser oppover fasader og dekker slitne hagemurer. De fleste kan også være behjelpelige med å dekke skråninger der det er vanskelig å få andre vekster til å dekke godt, ifølge en pressmelding fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

Klatreplantene beskytter mot innsyn og skaper lunhet ved sitteplassen. Med sin «flate» voksemåte tar disse plantene liten plass på bakken, noe som er viktig i mange små hager og på balkongene.

Bruk espalier
De fleste klatreplanter trenger hjelp av espalier eller oppbinding for å komme i gang med klatringen. Det er stort sett bare klatrehortensia, rådhusvillvin og eføy som klatrer på egen hånd, med sugerøtter som setter seg fast på underlaget. Andre, som villvin, klatrer ved hjelp av slyngtråder, mens klematisen klemmer bladstilkene sine i sirkler rundt espalierer eller andre oppheng.

Tips
Jord og planting: Våre vanlige klatreplanter trives godt i vanlig, veldrenert hagejord. De fleste plantes slik at jordklumpen planten kommer med dekkes, men noen, slik som klematis, vil gjerne plantes ca ti ca dypere.

Vann godt inntil planten er veletablert.

Flere av klatreplantene er i utgangspunktet klatrere som naturlig ville leve klatrende i trær. De er derfor rimelig skyggetålende.

Eksempler på gode klatreplanter:

- Alpeklematis er en av de tøffeste, mest nøysomme plantene i hagen og blomstrer tidlig vår på fjorårets skudd

- Klematis er ofte kalt dronningen av klatreblomstene. Den finnes i flere varianter enn noen kan telle, med blomsterfarger fra hvitt, via blått, til rødlilla

- Rødkattebusk får søte små rosa tupper på bladene. Den kan fint klatre den i et stativ og danne en flott portal.

- Pipeholurt er en av de flotteste klatrerne om man er ute etter en flott grønn vegg.

- Villvin får fantastiske høstfarger, i tillegg til at den er en vakker og frodig plante gjennom sommeren.