Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

IKEA: Vil ha mindre matsvinn og mer hygge på kjøkkenet

- Den viktigste matkulturen er den du forvalter i hverdagen. Ta barna med inn på kjøkkenet og la de være med på matlagingen. Det lærer de mest av, sa kokk og daglig leder ved Geitmyra Matkultursenter Andreas Viestad under lanseringen av IKEAS nye katalog for 2016. Han står i spissen for kokketeamet på IKEAS Ätbar på Grünerløkka, hvor folk kan ta med sine egne råvarer og få dem tilberedt av proffe kokker. (Foto: Svanhild Blakstad)
‹ ›

Publisert: 06.08.2015 10:53. Sist endret: 06.08.2015 11:15.

Med årets kataloglansering går IKEA kjøkkenveien og tar til orde for mindre matsvinn og mer matlaging i fellesskap. (Bildekarusell)

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

  • Hagemessen 2021 er avlyst

  • Park og anleggsmessen er avlyst

  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

  • Hagen min er tilbake på NRK

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
  • Bosch og Gardena inngår batterisamarbeid med flere merkevarer
  • NBBL: - Ikke ta sagen i egne hender
  • Det ligger an til en svært god blåbærsesong
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

email authorSvanhild Blakstad

I dag lanseres den nye IKEA-katalogen for 2016, hvor møbelgiganten setter fokus på kjøkkenliv og bærekraft.

Les også: Supertrendy med safting og sylting

Hage.no fikk ta en snikktitt på katalogen og årets tema under lanseringen på pop-up-restauranten Ätbar på Grünerløkka denne uken.

På denne midlertidige restaquranten vil hjeminnredningseksperten bringe folk sammen på kjøkkenet og vise hvordan hverdagsmåltidene kan være både sosiale, smakfulle og bærekraftige.

Spiser alene
I IKEAS egen verdensomspennende rapport «Life at Home» kommer det frem at nordmenn er blant dem som oftest spiser måltidene sine alene. Samtidig sier 4 av 10 som bor for seg selv at de kunne tenke seg å spise sammen med andre oftere.

– I en travel hverdag opplever mange at de tradisjonelle møtepunktene forsvinner. Med årets katalogtema, «Alt dere trenger for å være sammen», ønsker vi å inspirere og hjelpe folk til å komme sammen rundt måltidene, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i IKEA.

Fakta Ätbar

 

Til årets kataloglansering åpner IKEA pop-up-restauranten Ätbar, sentralt på Grünerløkka i Oslo. Restauranten holder åpent 6.–11. august.

IKEA Ätbar er ingen vanlig restaurant. Her bes gjestene om å ta med en eller flere råvarer som de har til overs hjemme – og tilbake får de et velsmakende måltid tilberedt av erfarne kokker med Andreas Viestad i spissen.

Utenom restaurantens åpningstider er programmet fylt med workshops som kan inspirere til et mer bærekraftig liv på kjøkkenet og i hjemmet.

For å dele tipsene og rådene fra IKEA Ätbar med hele landet, publiseres høydepunktene på en egen nettside dedikert til matglede og bærekraft.

Her ligger også det digitale verktøyet, IKEAs invitasjonshjelper, som gjør det lettere å tromme sammen til vennemiddag etter Ätbar-modellen.

Åpner spleisrestaurant
IKEA Ätbar er ingen vanlig restaurant. Her oppfordres nemlig alle gjestene til å ta med en eller flere råvarer som er blitt til overs – og tilbake får de et velsmakende måltid tilberedt av erfarne kokker med Andreas Viestad i spissen.

Utenom restaurantens åpningstider vil det være workshops og kreative innslag som kan inspirere til et mer bærekraftig liv på kjøkkenet.

– Tanken er å vise hvordan måltidene kan væ re både sosiale, smakfulle og bærekraftige på samme tid. For å spise hos oss, trenger du bare å ta med deg en råvare du kanskje ellers ikke ville fått brukt opp. Så nå oppfordrer vi alle til å lete gjennom skuffer og skap, og komme og slå seg ned rundt langbordet hos oss, sier Thommesen.

Ta med rester hjemmefra
– Mens restaurantarbeid vanligvis handler om beinhard planlegging og om at alt har en pris, handler dette om improvisasjon og generøsitet. Jeg digger at folk har med seg rester hjemmefra, og at det blir en del av måltidet. Det gir oss en skikkelig utfordring på kjøkkenet, sier Andreas Viestad.

Kaster hver 5. handlepose
Tall fra Matvett viser at en gjennomsnittlig norsk husholdning kaster hver femte handlepose de kjøper inn – noe som utgjør et årlig matsvinn på 300 000 tonn mat og som tilsvarer klimagassutslippet fra 160 000 biler.

Med Ätbar ønsker IKEA å bidra til å redusere dette matsvinnet gjennom inspirasjon, veiledning og bærekraftige kjøkkenløsninger.

– Kjøkkenet er en arena der enkle grep kan utgjøre en betydelig forskjell om bare mange nok gjør det samme. Derfor har vi valgt å gå kjøkkenveien og rettet

blikket mot bærekraft i hjemmets hjerte, forteller Yngvill Ofstad, prosjektleder for bærekraft i IKEA.

Bedre organisering, mindre matsvinn
Undersøkelser har påvist at et godt organisert kjøkken kan bidra til å minske matsvinnet.

– Det er så enkelt som at vi har en tendens til å spise det vi ser. Derfor er det avgjørende med et godt organisert kjøkken som gjør det lett å holde oversikt over hva du har og hva du trenger. Gode oppbevaringsløsninger er også viktig for at maten skal holde seg lenger. Enten det er bokser for oppbevaring av rester, eller multifunksjonelle former som egner seg til både frysing og varmebehandling, slik at det blir lettest mulig å ta vare på maten. Vit hva som kan stå fremme og hva som skal i kjøleskap, planlegg innkjøpene ut fra hva du har – og inviter gjerne venner og kjente til restemiddag, sier Thommesen.

Fakta

 

IKEA-katalogen for 2016 trykkes i nærmere 214 millioner eksemplarer.

Den oversettes til 32 språk og distribueres i 48 land.

I Norge sendes årets katalog ut til over 2 millioner husstander.

IKEA-katalogen er trykket på klorfritt papir helt uten optiske blekemidler.

Katalogen er også tilgjengelig i online-versjon på www.IKEA.no, og som app for iPhone, iPad og Android fra 10. august.

Ansvarlig
– Som en stor og global aktør har vi et særskilt ansvar for å bidra til en mer bærekraftig fremtid. Vi arbeider med stadig mer bærekraftige løsninger i hele verdikjeden, fra produktutvikling og ressurs- og energibruk, til produksjon, transport og drift av byggene våre. Og vi ønsker kundene med på laget. Vi har store og ambisiøse mål, og setter oss stadig nye. Vi mener at dette er den eneste måten en kan drive forretning på i møtet med stadig mer alvorlige klima- og miljøutfordringer, sier Ofstad.

For mer informasjon og inspirasjon, se www.IKEA.no/atbar


Nøkkelord:

Mat, Miljøvennlig, Ikea, Kjøkkenhage, Bildekarusell
 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen