Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

Sett urtene i kjøleskapet

Dill, gressløk og persille har det best i kjøleskapet.

Publisert: 24.06.2015 09:16.

Visner urtene bare dager etter at du kjøpte dem? Her er tipsene som gir tre av de vanligste urtene et lengre liv.

  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

  • Hagemessen 2021 er avlyst

  • Park og anleggsmessen er avlyst

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

  • Hagen min er tilbake på NRK

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group
  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
  • Bosch og Gardena inngår batterisamarbeid med flere merkevarer
  • NBBL: - Ikke ta sagen i egne hender
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

email authorHage.no

– Jeg tror mange glemmer at urter i potte tross alt er et levende produkt som må stelles riktig for at de skal holde seg fine og friske, sier gartner Ragnhild Viken i Viken Østre Gartneri.

Dill, gressløk og persille, som er tre av de vanligste urtene i Norge, blir fort slappe og visne når de står i solsteika i vinduskarmen. Disse urtene trives faktisk best i kjøleskapet, ifølge gartneren.

– Gressløk, dill og persille kan holde svært lenge i de varmeste sonene i kjøleskapet. Ofte kommer de i små potter, som er praktiske å sette i kjøleskapsdøra. Vann urten godt før du setter den inn, så trenger du ikke tenke mer på vanningen, sier salgssjef Robert Terøy i Elkjøp.

Basilikum derimot, tåler kulde dårlig, og må ikke i kjøleskap.

Feil oppbevaring
Altfor mange urter havner i søpla, ifølge Matvett, som jobber med å forebygge matsvinn.

– Feil oppbevaring er et stort problem med urter, frukt og grønnsaker. Mange kjenner ikke til hvilken temperatur og hvilke forhold som gjør at matvarene holder seg friske og fine lengst mulig, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i Matvett.

Matvett samarbeider med Elkjøp, og mener folk har mye å hente på å bruke kjøleskapet riktig.

– Nyere kjøleskap er høyteknologiske innretninger med ulike soner og skuffer for å gi ulike matvarer en optimal oppbevaring. Siden varme stiger, lønner det seg å ha urtene på øverste hylle hvis du ikke har plass i døra. Pass på at du ikke dytter urtene for langt inn, da kan det bli for kaldt for dem, sier Robert Terøy i Elkjøp.

Han erfarer at mange ikke utnytter funksjonene i moderne kjøleskap av god standard. I noen skap kan man for eksempel justere fukten i grønnsaksskuffen.

– En del gamle kjøleskap har svært ujevn temperatur i ulike deler av skapet, som kan redusere holdbarheten og kvaliteten på maten. Eldre skap kan også ha problemer med kondens, som skaper uhygieniske forhold, sier Terøy.

Behold jord og plast
Noen matbloggere foreslår at man klipper av urtene og setter dem i et glass vann før de plasseres i kjøleskapet. Det mener gartner Ragnhild Viken er en dårlig ide.

– Behold heller potta på, da har du et levende produkt med røtter som har evne til å ta til seg næring. Klipper du av urtene, reduserer du levetiden til planten betraktelig. Bare tenk på forskjellen på en blomst i potte og en bukett du setter i en vase, sier gartneren.

Selv om du skal fjerne plasten fra urtene hvis de skal stå framme, er det motsatt når urtene skal i kjøleskapet.

– Står urtene framme, vil posen få mange urter til å råtne, fordi det blir varmt og fuktig under plasten. Men når urtene står kjølig, bidrar posen til å beholde fuktigheten i jorda. Dessuten er det rensligere, med tanke på at du setter en potte med jord inn blant annen mat, sier hun.

Frys urtene
Har du flere urter enn du greier å spise opp, kan du med fordel fryse dem ned. Da har du tilgang på friske urter når som helst, foreslår Robert Terøy.

I motsetning til når urtene tørkes, vil de fleste urter som er frosne smake like godt som ferske urter, selv om de ser litt slappe ut.

– Du trenger ikke kutte opp urtene. Bare klipp dem av potten og legg dem i en tett plastpose eller aluminiumsfolie, slik at de ikke trekker til seg fuktighet eller lukt fra andre matvarer i fryseren, sier han.

Rosmarin, timian og estragon kan man knapt se forskjell på selv om de er frosset. Skal du derimot ha urter som dill og persille som garnityr, lønner det seg med ferske.

Anne Marie Schrøder i Matvett mener uansett vi er for raske til å kaste urter bare fordi de ikke ser perfekte ut.

– Lager du en gryterett som skal stå og putre, er det ikke så nøye om urtene er litt småslappe når du hiver dem oppi. Vi må tenke over at mat har verdi selv om den endrer kvalitet fra du kjøpte den, sier hun.

Nøkkelord:

Urter, Kjøkkenhage
 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen