Kan vi flytte trær og busker?

Hei, vi skal bygge garasje, og må i den forbindelse grave der hvor vi har en rekke trær og busker. Er det mulig å flytte disse til et annet sted i hagen? Det dreier seg om syriner, spirea og svartsurbær.

Hilsen Anne-Lise

Hei Anne-Lise

Det skal fint la seg gjøre å flytte buskene, men det begynner å bli liten tid, hvis dere ønsker å gjøre det nå. Midt på sommeren er det vanskelig for plantene å re-etablere seg. Jeg anbefaler deg derfor å rotskjære buskene på nåværende tidspunkt. Det vil si at du spar ned og kutter røttene i en diameter av buskens “krone”, slik at busken da må danne nye sugerøtter der de gamle røttene er blitt kuttet. (Når jeg sier kutte, mener jeg at du kun skal stikke spaden i jorden slik at du skjære av røttene med spaden men ikke fjerner noe jord)

Gjør du dette nå, og i løpet av sommeren graver gode, store plantegroper til de på deres nye voksested, kan du flytte dem når sommeren er på hell - i siste halvdel av august. Husk da å klippe buskene godt ned og vanne veldig godt i forbindelse med omplantingen.

Jeg ønsker deg lykke til og en god sommer!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no