Tagetes er ikke bare vakker, velduftende og tøff – den er også sagt å virke mot lus og andre skadegjørere og plantes derfor i hager mellom grønnsakene. Her sammen med en av sommerens intense skjønnheter, den Spanske margeritten. Både Tagetes og Spansk margeritt kommer i et rikt utvalg av farger og varianter.SOMMERBLOMSTER: Hengepetunia sammen med Tradescantia er en flott kombinasjon av blomster og vitalt, fargesterkt bladverk.SOMMERBLOMSTER: Margeritt og lobelia i en gammel sinkbøtte – koselig og klassisk ved inngangsdørenHagestemor er en vårlig vekst – men i vårt langstrakte land kan den være et klokt valg også om sommeren. Her sammen med praktfull bladlilje, HostaGeorginer er en sommerblomst stadig flere blir glade i.

Slik får du sommerblomstene til å vare

I Norge er vi selvforsynt med sommerblomster. Noen er mer popuære enn andre. Se ti på topp-listen her.

De fleste av oss kjenner sug etter sommer og sol – og frodige, gjerne duftende blomster og planter. Visste du at vi i Norge er selvforsynt med sommerblomster? Fra nord til sør står gartnerne klare med flotte sommerlige vekster til alle balkonger og hager, melder Opplysningskontoret for blomster og planter.

Sommerens ti på topp
Sommeren er kort, lunefull og fantastisk i Norge, og selv om utvalget av sommerblomster er stort, er det disse ti vi kjøper aller mest av:

1. Hagestemor
2. Margeritt
3. Lobelia
4. Pelargonia
5. Tagetes
6. Spansk margeritt
7. Hengepetunia
8. Potterose
9. Hortensia
10. Georginer

Stell av sommerblomster
Sommerblomstene vokser intenst i godt sommervær. Det er derfor viktig med godt stell for at plantene skal se flotte ut;

· Planting: Sørg for god, næringsrik jord, og store potter med god drenering. Røttene skal også ha plass til å vokse! Ta av alle potter og plaststøtter, men vær forsiktig

· Vanning: Sommerblomster flest trenger mye vann, men pass likevel på at jorden ikke er konstant våt

· Lys: De fleste sommerblomster liker mye sol, men lett skygge går også bra

· Næring: Tilsett godt med langtidsvirkende gjødsel når du planter – så har blomstene næring hele sommeren. Ellers kan litt flytende gjødsel ved vanning være bra. Sjekk doseringen på pakken – for mye er ikke bra for planter og røtter

· Stell: Plukk gjerne av avblomstrede blomster

Fargerike sommerblomster pynter utvilsomt opp.