<p>Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet Pollinatorpassasjen. Pollinatorpassasjen er verdens første av sitt slag, og går ut på å lage en mat- og sovestasjoner for bier og humler fra Nøklevann i sør til Sognsvann i nord i hovedstaden. (Foto: Hanne Pernille Andersen)</p>Anne Sofie Hagen i ByBi demonstrerer hvordan man bruker Pollinatorpassasjen. Her kan hvem som helst laste opp sitt eget bidrag og sørge for at humler og bier kan ferdes trygt gjennom byen. (Foto: Hanne Pernille Andersen)Bier, biehotell og Pollinatorpassasjen. (Foto: Hanne Pernille Andersen)ByBi er initiativtager til Pollinatorpassasjen. Her ved birøkter Anne Sofie Hagen. (Foto: Hanne Pernille Andersen)Hageselskapets direktør Tove Bergh. (Foto: Hanne Pernille Andersen)(Foto: Hanne Pernille Andersen)Været stopper hverken bier eller birøktere. (Foto: Hanne Pernille Andersen)Hageselskapets Tove Bergh, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og ByBis Anne Sofie Hagen åpner Pollinatorpassasjen – verdens første autostrada for pollinatorer. (Foto: Hanne Pernille Andersen)

Nå får norske bier og humler sin egen flyrute

Oslo åpner landets første Pollinatorpassasje, en skreddersydd rute og et nytt digitalt verktøy som skal hjelpe byens aller minste innbyggere på sin farefulle ferd gjennom hovedstaden.

Bier, biehotell og Pollinatorpassasjen på pc. (Foto: Hanne Pernille Andersen)

I anledning Verdens Biomangfolddag 22. mai, lanserte klima- og miljøminister Tine Sundtoft et verktøy som skal bidra til å stoppe pollinerende insekter fra å dø ut.
- Humler og bier blir stadig færre. Over hele verden er de i tilbakegang, også i Norge. Dette er fordi leveområdene forsvinner på grunn av sprøytemidler, intensivert jordbruk og klimaendringer, sier Sundtoft, og fortsetter:

- Pollinatorpassasjen kan gjøre forholdene bedre for humler og bier i Oslo, og skape lokalt engasjement. Det blir gøy fremover å se hvordan barnehager og skoler vil ta i bruk passasjen, de kan for eksempel bygge humlebol og biekasser som en del av undervisningen, sa ministeren da passasjen offisielt ble åpnet på et pollinatorvennlig tak i Oslo sentrum.

Verdens minste turistguide
Pollinatorpassasjen er en applikasjon laget som en turistguide for bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende innsekter. Mange av disse kan fly langt for å finne mat, men ikke solitære bier. Alle disse trenger landingsplasser for hver 250-ende meter for å finne mat og hvile. Asfalt og “grønne ørkener”, som gressplener uten blomster og eviggrønne busker med lite blomstring, blir for mager kost for pollinerende by-insekter.

Fakta humler og bier

Arbeidsinnsatsen til humler og bier utgjør 1/3 av verdens tilgang på mat.
Blomster og bier er gjensidig avhengige av hverandre. Forsvinner humlene og biene blir det heller ingen blåklokker eller tirilltunger på engene og langs veikantene og ingen tyttebær og blåbær i skogen. 80 prosent av ville norske plantearter er avhengig av insektspollinering.

I Norge har vi så mange som 35 humlearter, og seks av disse artene står på Norsk Rødliste for truede arter. Hele 14 prosent av verdens humlearter finnes her til lands, som gir et spesielt ansvar for å ta vare på disse.
En av tre ville biearter står i fare for å forsvinne.

Byens innbyggere oppfordres til å beplante, dele og utforske pollinatorvennlige steder digitalt; og merke sin hage, verandakasse eller epletre med “bolig” og “servering” på kartet - viktige tiltak for mot en mer pollinatorvennlig by.

- Passasjen er laget som et interaktivt og forhåpentligvis engasjerende læringsverktøy for å utforske og lære mer om hva du som enkeltperson kan gjøre, og hva insektene gjør for oss, fortellerAgnes Lyche Melvær, fra ByBi.

Pollinatorpassasjen tar utgangspunkt i tre fokusområder hvor det allerede er mye grønt lokalt engasjement på Manglerud/Østensjø, Tøyen og Sagene/Ullevål/St.Hanshaugen.

7 av 10 kjenner til utryddingsfaren
- Vi vet det er et glødende engasjement for pollinerende insekter i Norge, sier direktør Tove Berg i Det norske hageselskap.

- Vi opplever en økt interesse blant folk som har behov for informasjon om hvilke blomster de skal plante for humlene. Mange rapporterer om tilrettelegging på egen balkong og i hagen via sosiale medier. Det er viktig at matfatet er fullt gjennom hele sesongen, siden humla vender tilbake til steder den har funnet mat før, sier Berg.

En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Det norske hageselskap og Miljødirektoratet viser en sterk økning i bevisstheten om problematikken i Norge, samt noe økt kunnskap om hva man som enkeltindivid kan gjøre for å bedre situasjonen for de pollinerende insektene.

Miljødirektoratet og Det norske hageselskap står bak kampanjen Summende hager som gir informasjon til privatpersoner om situasjonen for de pollinerende insektene og tips til riktige plantevalg. Mer informasjon finnes på Summende hagers Facebookside: https://www.facebook.com/summendehager?ref=ts&fref=ts