TAKHAGE: Boligprosjektet D36 i Oslo er det bygget takhager med ti separate hageparseller på toppen av bygget. (Arkivfoto: Trond Joelson)

Eviggrønne planter på takterrasse

Hei, vi har en takterrasse der vi ønsker å plante noen eviggrønne planter for å hindre innsyn fra naboen og som er frittvoksende (ikke klatreplante). Bor i Oslo. Vi har tenkte på muligheten av bambus eller liknende, men har hørt at noen arter kan spre seg raskt, noe vi ikke ønsker. Har du noen råd til arter som vi bør vurdere? Plantene vil stå i solen mesteparten av dagen, og må stå ute hele året. Ønsker lite vedlikehold og helst noe som ikke feller blader da det er vanskelig å rengjøre under terrassebordene. På forhånd takk!

Hilsen Olav Barros

Hei Olav

Alle planter bøsser i større eller mindre grad. Bambus er et godt alternativt, rent teoretisk sett, men den krever MYE vann om sommeren og at du pakker den godt inn om vinteren. De har også en tendens til å fryse tilbake, og ja, den sprer seg hvis du har den i et stort område der den kan gjøre det.

Det som er vintergrønt, er i all hovedsak Rhododendron, som jo blir veldig omfangsrik i diameter. Så har du barnålsplantene inkludert sypresser og tuja, som vokser relativt sakte. Så har du vintergrønne hekkplanter, som f.eks. Vinterliguster, men de er relativt «på kanten» klimamessig i vårt land og på en takterrasse er det jo ekstra mye vind, så jeg tror det er en risikosport å satse på denne.

Mye kommer an på hvor stort jordsmonn du har, hvilken vanningsmulighet du har og hva du liker av type grønt. Ta en vurdering av ovenstående, og hvis du kommer frem til noe og fremdeles har spørsmål, så sender du bare inn igjen til hage(dot)no og så hjelper jeg deg derifra.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no