Denne syrinen fra Lille Frogner i Oslo er kanskje Norges eldste syrin. Mormateriale fra denne er oppformert og planter er i salg hos ulike hagesentre. (Foto: Knut Langeland)

Nå kan du skaffe historiske syriner fra 1700-tallet

Denne uken vil flere hagesentre tilby nye historiske syriner for salg. De eldste har historie helt tilbake til 1700-tallet.

Syriner er sommerminner og gode dufter. Tre gamle typer av syriner med svært lang historie og spesielle egenskaper er oppformert og i salg fra denne uka, melder Skog og Landskap.

De tre syrinene er alle nokså gamle, den ene sannsynligvis plantet på Lille Frogner i Oslo på 1700-tallet. De tilfredsstiller dermed kravene til å benytte Genressurssenterets varemerke PLANTEARVEN®.

I salg nå
Det er Knut Langeland som i samarbeid med Genressurssenteret har kartlagt gamle syriner og valgt ut disse tre som egner seg spesielt godt til oppformering og salg, både på grunn av historien og på grunn av flott og velduftende blomstring og andre dyrkingsegenskaper.

Syrin - populær og velduftende.

Det er hentet stiklinger fra de tre plantene, som så er oppformert med vevskulturteknikker hos Sagaplant as i Sauherad. Små vevsformerte planter er så sendt videre til Melbyes planteskole på Nes i Hedmark, som er landets ledende planteskole på produksjon av syriner. Plantene har vokst seg salgsklare gjennom sist sommer og er nå i salg hos hagesentre i Hagelandkjeden.

Spør etter historiske syriner
Antallet som er formert opp i første omgang er imidlertid lite. Både Genressurssenteret og de involverte produksjons- og salgsleddene håper på stor etterspørsel og at det er gunnlag for å øke produksjonen av historiske syriner senere år. Så spør etter historiske syriner på ditt Hageland hagesenter så kommer de kanskje dit et senere år, hvis du da ikke er heldig og treffer på et senter som allerede har dem.

Tre gamle syriner
De tre syrinene er en type av vanlig syrin (Syringa vulgaris) som er funnet på Tveiter gård i Asker, en type persisk syrin (Syringa x persica) fra Konglungen og en type kinesisk syrin (Syringa x chinensis) fra Lille Frogner i Oslo.

De tre har fått navn etter stedene de er funnet; henholdsvis vanlig syrin ’Tveiter lys’, persisk syrin 'Konglungen' og kinesisk syrin ’Lille Frogner’.

Mer informasjon om de aktuelle syrinene finner du på Norsk syrinhistorie og gamle syriner.

Hybrider som ikke sprer seg
De to sistnevnte er hybrider som i svært liten grad sprer seg med rotskudd. Det er en fordel på steder der vanlig syrin kan spre seg og fortrenge annen vegetasjon.

Vanlig syrin (S.vulgaris) er i Artsdatabankens rapport Fremmede arter i Norge - med norsk svarteliste 2012 klassifisert som en fremmed med risiko for uønsket spredning. Den bør derfor ikke plantes på steder der den erfaringsmessig kan spre seg til utmark, noe som er særlig aktuelt i kyststrøk rundt Oslofjorden.