<p>DET GODE UTELIV: Et drivhus kan brukes til langt mer enn å drive frem planter og dyrke grønnsaker. Nyt følelsen av å sitte ute, selv om sommeren skulle bli av det kjølige slaget. Her kan du slappe av med en god bok eller invitere på et sommerlig måltid - gjerne med tomater fra eget drivhus. (Foto: Trond Joelson)</p>Drivhusbod fra Solfang blir å se på Hagemessen 2015.Kanskje et lysthus frister? Dette er fra ScanPro, som også stiller ut på årets hagemesse. (Foto: Kristian Tjessem)Drivhus fra Willab Garden. (Foto: Kristian Tjessem)Et stort utvalg av drivhus og utestuer blir å se på årets hagemesse. Dette drivhuset er fra Hageland Bryn Bærum. Foto: Foto: Trond JoelsonGeir Nagelsen i Gartnerteknikk er fast utstiller på Hagemessen. Han kommer også i år. Foto: Foto: Svanhild BlakstadCube hagestue fra Gardenpod er modulbasert og kan brukes hele året, ettersom den er helisolert. Her kan du også legge inn strøm og det er mulighet for en egen våtromsmodul.Foto: Foto: Svanhild BlakstadFoto: Foto: Svanhild BlakstadEt drivhus i miniformat.I drivhuset til Finn Shcjøll mars 2013 Foto: Svanhild BlakstadFoto: Foto: Svanhild Blakstad

Vårslipp på drivhus og utestuer

Går du rundt med en drøm om drivhus eller hagestue? På årets hagemesse er det et større utvalg enn noen gang og gode sjanser for skaffe seg drømmehuset i hagen.

I år kan nemlig arrangøren skilte med ca 15 utstillere som tilbyr alle slags typer drivhus, utestuer, paviljonger, lysthus og anneks.

Les også: - Drivhuset er hjertet i hagen

– Det er gledelig at vi har mer enn doblet antall utstillere innen drivhus- og paviljongsegmentet i løpet av de siste årene, sier messegeneral Marit Sagen.

Marit Sagen, prosjektleder for Hagemessen. (Foto: Ole Petter Opøien)

Hun mener at den økende interessen for dyrking blant hagefolket, kombinert med nordmenns trang til å nyte livet utendørs, er årsaken til at så mange flere utstillere har funnet veien til messen sammenlignet med tidligere.

Hun kan melde om et stort spenn i produkter og tilbydere:

– Årets utstillere representerer både tradisjonelle drivhus, klassiske drivhus i engelsk stil, minidrivhus, veggmonterte drivhus, hagestuer, paviljonger, terrassetak etc. Publikum vil med andre ord kunne finne noe som passer både hagens størrelse og egen lommebok, sier Sagen.

Engelsk stil
Jeanette Grønli er daglig leder og innehaver av Solfang, som tilbyr engelske drivhus i sedertre, samt hagetilbehør og utstyr. Hun har lang fartstid fra Hagemessen og deltar i år for åttende gang.

Drivhusene hennes koster fra 20 000-200 000 kroner for standardmodeller, men kundene kan få skreddersydde modeller akkurat så store som de ønsker.

Jeanette Grønli i Solfang har stilt ut engelske drivhus i en årrekke på Hagemessen. (Foto: Svanhild Blakstad)

– Våre drivhus er som regel ikke impulskjøp, og kundene er opptatt av både kvalitet og pris. Jeg har blant annet levert et spesialtilpasset drivhus på over 30 kvadratmeter som brukes til kafe og kurssted på en besøksgård, sier hun.

Før Grønli er Hagemessen en viktig arena for å nå kunder som ikke kan komme og se visningsdrivhusene hun har utstilt hjemme på Nesodden. Hun selger drivhus både under messen og i etterkant.

Finn Schjølls drivhustips
Blomsterdekoratør og TV-personlighet Finn Schjøll er en ihuga drivhusentusiast. For et par år siden var hage.no med da han skulle klargjøre drivhuset for våren hjemme på Nøtterøy. Her er hans beste drivhustips for nybegynnere:

HØSTER OG SÅR: Drivhuset er for meg en kjær hobby og gir både nytte, hygge, rekreasjon og mosjon, sier Finn Schjøll. Her har han akkurat sådd frø i avispotter. (Arkivfoto: Svanhild Blakstad)

  • Analyser ditt eget behov og tenk gjennom hva du skal bruke det til. Du trenger ikke kjøpe Rolls Royce-utgaven hvis du bare skal dyrke tomater og agurker.
  •  Les deg opp og gjør grundige undersøkelser, både på nettet og blant forhandlere. Det er sterkt å anbefale å se drivhusmodellen ferdig montert før du kjøper, og ikke bare på bilder eller tegninger. Det er også lurt å sjekke at det kan skaffes reservedeler.
  • Kjøp drivhus av et firma som kan vise til gode referanser og fornøyde kunder.
  • Velg et solid drivhus, hvis du har råd. Disse er naturlig nok dyrere, men man bør ikke se seg blind på prisen. De tåler vær og vind, de er lettere å demontere, og de er enklere å få solgt hvis det skulle bli aktuelt. Et slikt drivhus vil sannsynligvis øke verdien på eiendommen også.
  • Skal du mure fundament selv, er det viktig å følge anvisningene nøye, likeså med montering av drivhuset. Blir det for krevende, kan det lønne seg å bruke montør.
  • Vær nøye med plassering på tomta. Fri gange rundt huset er viktig og at drivhuset passer sammen med øvrig bebyggelse. Tenk helhet, og at hus, hage, garasje, gjerde, uteplass og drivhus henger godt sammen.
  • Tenk på solforholdene, det er ikke gunstig at det ligger i stekende sol, da kan plantene bli svidd. Sørg for god ventilasjon. Ta også høyde for nabobebyggelse i forhold til skygge.

Årets utstillere
På Hagemessen møter du disse utstillerne innen drivhus- og paviljongsegmentet, med standnummer i parentes.

Scan Pro ( D01-25)
Tilboligen.no (D01-04)
Willab Garden (D03-11)
Vansta Trädgård (D01-06)
Gartner Teknikk (D03-04)
Paviljong Norge (E02-10)
Solfang.no (E02-16)
Grønt Fokus (E02-19)
RKC (D01-23)
Grønn Industri (D01-23)
Gardenpod (D01-20)
Sommerbutikken (E01-10)
Hageland Bryn Gartneri (D02-07)
I Gros Hage (E02-04)
Rusta (E02-09)