- Man trenger ikke en stor hage for å dyrke velsmakende bær og frukt, sprø grønnsaker og poteter, sier gartner Krzysztof Wiraszka hos Bauhaus.

– Dyrking er årets hagetrend

Stort utvalg av spiselige bær, planter og blomster er årets hagetrend. Nå skal det dyrkes i potter og krukker, enten du har stor eller liten plass.

Les også: Nå er det på tide å så!

Skap vårstemning med blomster i krukker

Både her i Norge og internasjonalt er trenden at man skal dyrke det man spiser. Mer bevissthet rundt klima og såkalt «urban gardening» er årets hagetrend, ifølge en pressemelding fra Bauhaus.

Byggvarehuskjeden, som også har eget hagesenter, tilbyr nå et stort utvalg av spiselige blomster og planter.

Bauhaus' egen gartner Krzysztof Wiraszka har mastergrad innenfor området hage og utendørsbeplantning, og er ekspert på beplanting og vedlikehold av blomster og hage. Han gir her en innføring i  hva som er årets nyheter på hagefronten.

Spiselige vekster blir populært i år
- I år er trenden at spiselige vekster i hagen er populære. Man trenger ikke en stor hage for å dyrke velsmakende bær og frukt, sprø grønnsaker og poteter. I år er det dekorative potter der man kan dyrke både jordbær, bringebær, skogsbær m.m. som er årets nyheter på hagefronten. Samtidig er frukttrær som eple, plomme og kirsebærtrær mer populære enn noen gang.

Krzysztof gir også noen gode råd om vekstvilkår for noen av de mest populære spiselige plantene:

Jordbærplanten er svært populær og vil i år prege norske hager og terrasser. Jordbær kan plantes så fort det er fritt for tele i ditt distrikt om våren. Plant jordbærplantene på en solrik plass hvor det er god næringsrik, moldholdig jord. Bruk 30 cm mellom hver plante og ca 60 cm mellom hver rad. Gjødsles med en gang det er frostfritt om våren. Vannes regelmessig fra våren av. Luk vekk alt ugras mellom planten så fort de dukker opp. Dekk om mulig arealet mellom plantene med halm.

KAN PLANTES I POTTER OG PÅ FRILAND: Plant jordbærplantene på en solrik plass hvor det er god næringsrik, moldholdig jord.

Blåbær er en av mange bærsorter som er popuært å dyrke selv.

Hageblåbær foretrekker sur og lett jord og du kan forbedre jorden din med torv og jord fra barskog. Hageblåbær blomstrer på våren og får vakkert flammende bladverk på høsten. For å få store avlinger bør du plante 2 eller flere sorter. Du kan gjødsle blåbær om våren med gjødsel som inneholder kalsium og dekke jorden med kompost. Ferdigvokst høyde på busken er sortavhengig og varierer alt fra 1 til 2 meter. Når bærene modnes er sortavhengig, noen er ferdig i juli andre er sent modne.

Plant ditt eget epletre hvis du har plass.

Frukttrærne er i Norge er fordelt på 30-35 prosent eple, 30 til 35 prosent plomme og 20 prosent morell og kirsebær og 10 prosent pærer. For å bære frukt må trærne selvfølgelig stå solrikt og ha god tilgang på vann og næring. Pollinering (bestøvning) er viktig for mange av fruktsortene. Dårlig eller mangelfull pollinering gir dårlig fruktsetting. For å få dette til må man plante to eller flere frukttrær av samme slag. Når det gjelder beskjæring så bør eple og pæretrær beskjæres tidlig på våren mens plomme og kirsebærtrær bør beskjæres etter høstingen på sensommer.

I tillegg vil både tomat, agurk og paprika prege norske hager og terrasser denne sommeren.

Tips om gjødsling av plen, hekk og potteplanter.
Både plen, hekk og potteplanter kan trenge litt gjødsel.

Plen: - Plenen er blant det som opptar folk flest. For å få en best mulig plen bør man gjødsle to til tre ganger i året. Nå på vårparten er det viktig å kalke plenen for å få den så fin som mulig. Mange av oss opplever at plenen nå på vårparten er dårlig med mye mose. Det er flere måter å fjerne mose. Den beste måten å fjerne mose er å benytte en mosefjerner med pigger. Dette er et effektivt redskap som ikke koster mer enn en tusenlapp og som gjør nytten raskt og effektivt og som gir grobunn for en fin plen utover våren og sommeren, sier Krzysztof Wiraszka.

Hekk: Velg riktig næring
Og hvordan skal vi best skal vedlikeholde hekken?

- Den klart mest populære hekken i Norge er thuja. For å bevare en thujahekk er det viktig å velge best mulig gjødsel. Gjødslingen skal foregå rundt vårspretten. For å opprettholde en fin hekk er det også viktig med beskjæring nå på våren, for å holde hekken kompakt utover sommeren. Et godt tips er ikke å beskjære hekken med mer enn 20 centimeter. Det er viktig med jevnlig beskjæring og klipp av greiner som vokser i feil retning samt å fjerne døde eller syke greiner. Hekk skal vannes jevnlig når den blir plantet og tilpasses deretter til vær og nedbør, fortsetter Krzysztof.

Les også: Få eksperthjelp til hekken

Potteplanter til balkongen
Det ser ut til at vi nordmenn i stadig større grad velger potteplanter. Har du noen gode tips for hva vi bør velge?

- På grunn av den korte hagesesongen i Norge kjøper flere i dag potteplanter som pryder både terrasser og balkonger. I år er både Hortensia og Bouganvilla populære potteplanter som vil prege norske hager. Når man kjøper potteplanter bør man investere i planter med ulik blomstringstid. Da har man muligheten til å bytte og ”freshe” opp balkongen med nye farger og planter. For at potteplantene skal ha best mulig kvalitet er det viktig å bruke kvalitetsjord. Vi har en rekke ulike typer jord som passer til de ulike hageprosjektene. Jeg anbefaler også gjødselkuler som man legger i potten for å få en god og langtidsvirkende effekt, sier Krzysztof.

Det er populært å plante i potter, enten i vinduskarmen, på balkongen eller terrassen.