Hva kan jeg plante i verandakasse?

Jeg har flyttet fra hus og hage til en selvaagleilighet med stor verandakasse. Det er en del planter der, riktignok under sneen ennå. Jeg vet ikke hva som er der av planter, hva gjør jeg til våren? Tar opp alt og planter mine planter eller vente å se hva som kommer frem og prøve å finne ut hva det er? Bør jeg endevende jorden og gjødsle?

Hilsen Hege

Hei Hege

Hvis jeg var deg, ville jeg ventet og sett hva som kom opp av plantekarene før jeg forkastet noe. Hvis du klarer, og har tålmodighet, så kan det være smart å la første sommeren være en slags "prøveklut", slik at du kan ta vare på det du liker og heller kvitte deg med det du ikke liker og siden fylle på med dine egne planter.

Slik jeg ser det for meg, er det et langt kar langsmed hele terrassen, og i disse karene er det nok brukt god jord, så det eneste du trenger å gjøre er å gjødsle godt med "Blåkorn" om våren når telen er gått og jorden begynner å bli varm.

Er du usikker, så ta en håndfull jord i en pose og la de som jobber i plantesenteret se om du trenger påfyll med evt. matjord eller ikke. Du bør også sjekke om det er surjordsplanter i karet, for de skal ha egen type gjødsel (ikke blåkorn).

Hvis du tømmer karet for alle plantene, ville jeg samtidig tatt en god omgang med jordforbedring og fyll da opp med alminnelig hagejord som du passer på å gjødsle godt.

Lykke til med prosjektet ... og tålmodigheten!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no