<p>- Jeg elsker vaser og har i mange år lett etter den ultimate vasedesignen, sier Claus Dalby. Nå har han designet vaseserien Old English i samarbeid med Holmegaard. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Claus Dalby har designet vaseserien Old English i samarbeid med Holmegaard. (Foto: Svanhild Blakstad)Claus Dalby har designet vaseserien Old English i samarbeid med Holmegaard. (Foto: Svanhild Blakstad)Claus Dalby har designet vaseserien Old English i samarbeid med Holmegaard. (Foto: Svanhild Blakstad)Holmegaard Old English glasserie designet av Claus Dalby. (Foto: Holmegaard)Holmegaard Old English glasserie designet av Claus Dalby. (Foto: Holmegaard)Holmegaard Old English glasserie designet av Claus Dalby. (Foto: Holmegaard)Holmegaard Old English serie designet av Claus Dalby. (Foto: Holmegaard)

Claus Dalby: – Jeg elsker vaser

I mangel på den optimale vase, gikk den danske blomsterentusiasten Claus Dalby likegodt hen og designet sin egen pokalvase. (Bildekarusell)

Våren er høysesong for blomster inne og ute, og nettopp nå er det florale også en av interiørmotens sterkeste trender. Det blomstrer på puter, print, pyntegjenstander og på bordet, og dekorative vaser står alltid står høyt i kurs, heter det i en pressemelding fra Holmegaard.

Les også: Engelsk blomsterprakt i ny Dalby-bok

I samarbeid med hageentusiasten og blomsterkunstneren Claus Dalby har den danske glassprodusenten skapt en ny vaseserie som de har kalt Old English. Serien er i klart glass og blander dansk glasskunst med engelsk hagetradisjon.

Old English glasserie designet av Claus Dalby. (Foto: Holmegaard)

Målet med samarbeidet har vært å skape en rekke vaser og blomsterskåler som er lette å dekorere og fremhever blomstene. Serien er både oldschool og moderne.

Engelsk hagetradisjon
Old English tar kreativt utgangspunkt i den engelske hagetradisjonen som bugner av overdådige blomsterbed og maleriske sommerbuketter. Seriens bærende design er en klassisk pokalformet vase inspirert av Claus Dalbys eget blomsterunivers. Her har en pokalformet vase kjøpt i England, i mange år vært blomsterkunstnerens favoritt, og som en hyllest til Britain’s finest har Holmegaard og Claus Dalby i fellesskap døpt deres blomsterbarn ”Old English”. Dalby forteller:

- Jeg elsker vaser og har i mange år lett etter den ultimate vasedesignen. Jeg synes det er paradoksalt at mange designere ikke tar høyde for at blomstene – og ikke bare selve vasen – skal være estetisk vakre.

Smal midje og bred krage
Som lidenskapelig og profesjonelt blomstermenneske har Claus Dalby alltid vært betatt av klare glassvaser, fordi de med sin transparens gjør det mulig å nyte hele buketten fra blomst til stilk.

Old English-pokalvasen finnes i to størrelser som begge passer til både stramt bundne og løse blomster. Vasens smale midje samler blomstene i den romslige klokken som gir god plass til stilkene, mens pokalens brede krage holder blomstene oppe på kanten, så selv tunge, frodige buketter finner seg vakkert til rette.

I forbindelse med lanseringen av Old English utgir også Claus Dalby boken "Blomster i vaser og skåle", som er rikt illustrert og full av forslag til hvordan spesielt vasene kan pyntes og arrangeres. Boken kommer ut på Klematis forlag.

Blomsterskåler
Linjene og kurvene fra pokalvasen går også igjen i Old English-seriens blomsterskåler. Blomsterskålen er en klassiker i engelsk blomstertradisjon, men ikke noe vi ser så ofte i Skandinavia. Det er etter Claus Dalbys mening en skam. Dels fordi det er stor dekorativ effekt i å arrangere flytende blomster i en skål vann, og dels fordi mange blomster simpelthen står så vakkert i hagen at det nesten er synd å klippe for mange av og ta med innendørs.

Et par enkle roser i full flor er dermed nok til å spre stil og stemning når de arrangeres på bordet i Old English-blomsterskålen, som i tillegg til avskårne blomster også egner seg til løkvekster og sammenplantninger. Skålen kan naturligvis også brukes som vanlig skål til frukt, småkaker og påskeegg.

Old English-vaser og blomsterskåler kommer begge i to ulike størrelser og vil komme i handelen fra midten av februar.