Frykter dødsfall i oppryddingen etter uværet

De siste ukene har stormene Nina og Mons ødelagt store skogsområder i Norge. Trond Leet fra Arbeidstilsynet frykter omkomne i oppryddingen av vindfelte trær hvis man ikke bruker riktig verneutstyr.

Ifølge en pressemelding fra Stihl Viking er det ikke alle privatpersoner som bruker verneutstyr når de skal rydde i skogen etter uvær:

- Å rydde opp i en stormfelt skog er ikke for hvem som helst. Det har vært mange dødsulykker opp gjennom årene, og jeg frykter at flere liv vil gå tapt hvis man ikke bruker riktig verneutstyr og har gjennomført en dokumentert opplæring på forhånd sier seniorinspektør Trond Leet, som har ansvar for skogbruket i Arbeidstilsynet Indre Østland.

Mangler regelverk overfor private
Alle bønder og andre som er selvstendig næringsdrivende må følge alle forskrifter om verneutstyr, og har også krav om dokumentert opplæring. Privatpersoner, derimot, er ikke underlagt noe regelverk.

- Vi ser stadig eksempler på privatpersoner som er ute for å rydde opp etter uvær med motorsag og dongeribukse, for eksempel. Dessverre er kunnskapen om riktig verneutstyr dårlig hos mange, men det ønsker vi å gjøre noe med. Alle våre forhandlere er sertifiserte og vet viktigheten med riktig bruk av verneutstyr. Derfor er sikkerhet et særdeles viktig emne i vår opplæring av butikkpersonell, slik at sluttbruker får riktig veiledning, forteller markedssjef hos Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen.

Stihl er Norges mest kjøpte motorsag, og produsenten mener derfor de har et ekstra ansvar for å sørge for at flest mulig forstår viktigheten av både kursing og riktig verneutstyr.

- Skal man bruke motorsag er vernesko, vernebukse, hansker, jakke og hjelm med visir og øreklokker en selvfølge. Det vet alle våre profesjonelle brukere, men dessverre er denne kunnskapen mangelfull hos mange privatkunder, sier Nilsen.

- Ikke jobb alene i skogen

Trond Leet oppfordrer også folk til å være ekstra forsiktige i stormfelt skog, og helst ikke gå alene.

- I dag har veldig mange sin egen motorsag, og det er vel og bra. Men vindfelte trær kan være farlige, og man må planlegge, og gjøre en risikovurdering på forhånd. Trær som ligger på bakken kan se uskyldige ut, men det er lite som skal til før enorme krefter kan bli utløst. Aller best er det at profesjonelle folk tar av seg ryddingen. De har krav om dokumentert opplæring og riktig verneutstyr, og de risikerer å bli bøtelagt hvis de ikke holder seg til forskriftene.