De som bestod fagprøve høsten 2014 ble hedret på Steen & Lunds julebord. 11 av 14 var til stede. Bak f.v: Mariusz Szpera, Mariusz Wieloch, adm.dir Pål Lund, (foran f.v.) Tomasz Piechowka, Aron W. Bjaanes, Rafael Fenik Rafael Wadas, Anna Brzezicka, Seweryn Trojak, Sverre Østbye Røed, Torgeir Nystrøm, Håkon Lund. Ikke på bildet: Aina Takvam, Stine Løvstad og Marius Frøislie

Satser på fagutdanning i egne rekker

I løpet av høsten 2014 ble hele 14 fagprøver i anleggsgartnerfaget gjennomført og bestått i anleggsgartnerfirmaene Steen & Lund AS og Aakerholt, Steen & Lund AS.

Rekruttering til anleggsgartnerfaget er ifølge de to selskapene en stor utfordring.

Steen & Lund AS har gjennom mange år leid mannskaper fra bemanningsbyrået Ditt Mannskap AS, og var tidlig ute i bransjen med å plukke ut mannskaper med relevant erfaring fra Polen.

Høsten 2013 gjorde Steen & Lund/ Aakerholt, Steen & Lund avtale med syv polske trofaste ansatte i Ditt mannskap om et opplæringsløp med målsetting om fagbrev.

Alle hadde lang erfaring fra anleggsgartnerarbeider i Norge.

I samarbeid med SOA (senter for opplæring i anleggsgartnerfaget) ble det gjennomført fagkurs gjennom 10 uker vinteren 2013/2014. – Vi ser at de innleide mannskapene bringer med seg en arbeidsvilje og fagstolthet som vi ønsker å ta vare på. Dette er viktig rekruttering for oss, og vi ønsker å stimulere til at de etablerer seg fast her og blir en fast del av vårt arbeidsmiljø. Vi er svært stolte over de syv fagarbeiderne som har gjennomført fagbrevutdanning på norsk, sier hovedaksjonær Pål Lund i en pressemelding.

Ordinære skolelærlinger er også en viktig del av rekrutteringen i selskapene.

–Som det største firmaet i bransjen har vi et stort ansvar for å trekke frem nye talenter i anleggsgartnerfaget. Hos oss er de garantert oppdatert kunnskap fra en byggebransje som fra anleggsgartnerens ståsted er i stor endring, sier Pål Lund.

Det er nok likevel praksiskandidatene som er i flertall når de nye fagbrevene telles opp. Det er mange veier til målet som praksiskandidat. SOA tilbyr tilrettelagte kurs i flere varianter og Steen & Lund AS er medlem av SOA.

– Vi tilrettelegger opplegg etter de ansattes ønsker og behov, men er tydelig på at dette uansett krever en innsats av hver enkelt. Vi er opptatt av gode resultater, sier Pål Lund.

 I 2015 ønsker firmaene 5-6 nye lærlinger.