Plagsomme insekter og flekkete epler

I sommer fikk jeg full hagen av små, grå flyvende insekter som liknet på møll. Disse ødela alle kålplantene og delvis alle blomkarsene mine.De er ca 1,5 cm lange og i tusenvis. Hva kan dette være, og hvordan bli kvitt dem med tanke på neste år? Neste spørsmål er om mitt transparente epletre. Eplene blir fulle av brune flekker som går inn over i eplene, som til slutt ramler av. Fikk nesten ingen friske epler i år. Liker ikke sprøyting med gift, men hva kan jeg gjøre?

Hilsen Britt

Hei Britt

De små insektene må jeg si jeg er usikker på. Det kan høres ut som kålflue. Kålflua spiser blomster, men liker aller helst kål. Mitt tips til deg for å sikre prydplantene til neste år, er å plante noen kålplanter et avsidesliggede sted i hagen, slik at de flyr dit istedetfor på blomstene og der dere oppholder dere.

Eplene er jeg litt mer sikker på. Jeg vil tro at det er en type Eplevikler som har slått seg til hos deg. Larvene lever i frukt, særlig på epletrær men også pærer. Den gjør skade ved å lage ganger i frukten.Flygetiden er i skumringen og om kvelden, fra juli til august.

For å få has på eplevikleren, må du nok sprøyte. Send evt. en mail til kommunegartneren og hør om han har noe middel for det. Han har i alle fall sprøytesertifikat og bør være relativt oppdatert på de beste metodene.

Jeg ønsker deg lykke til og håper dette vil gi resultater!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no