FEIRER JULESTJERNEN: Fredag 12. desember er det duket for Julestjernens dag på Oslo S, med Finn Schjøll hjertelig tilstede. Det blir bygd opp en «bilderamme» pyntet med julestjerner, og her kan man få motiv til sitt eget julekort ved å posere i rammen, alene eller sammen med Finn Schjøll. Bildet er fra fjorårets arrangement.<br> Foto: Foto: Elin Nordli, Gartnerforbundet12. desember er det duket for Julestjernens dag på Oslo S.SNART JUL I VEKSTHUSET: De hvite julestjernene er nesten ferdige for din vinduskam, de må bare vokse litt til og bli enda litt hvitere. (Foto: OBP)Foto: Foto: OBP

Slik steller du julestjernen

Julestjernen er den mest solgte juleblomsten her til lands, og frem mot jul selges det rundt fem millioner. Den har sågar sin egen dag, 12. desember. Med enkle grep kan du ha glede av julestjernen i lang tid. (Bildekarusell)

En passende plassering og riktig vanning – det er omtrent alt julestjernen krever for å gi deg flott blomstring i ukesvis.

Denne planten er en unnværlig del av julen. Det selges 5 millioner julestjerner i Norge i løpet av noen korte uker. Julestjernen er en lettstelt stueplante som gir glede helt inn i det nye året.

Å vanne passe mye

Julestjerner trenger ikke mye vann. En liten mengde romtemperert vann hver andre eller tredje dag er vanligvis nok. Røttene skal ikke tørke ut, og plantene vil kreve mer vann om den står ekstra varmt eller i mye lys.

Stelletips

Vanning: La jorden tørke opp mellom vanningene, uten av den blir støvtørr. Når den blomstrer kan den trenge vann annenhver dag om den står varmt.

Temperatur: Vanlig romtemperatur, 20-22 grader. Velg en vinduskarm uten radiator under.

Den beste plasseringen er i et lyst rom, da beholder den de flotte fargene sine best.

Gjødsling: Julestjernen trenger ikke gjødsles de første ukene, da har den nok næring i jorden. Gi gjødsel 1 gang pr mnd. etter jul.

Planten reagerer på for mye vann ved at bladene blir gule, og etterhvert faller de av. For å unngå dette tømmer du ut vann som blir stående i potten etter at jorden har trukket opp det den trenger. Julestjernen har næring i jorden fra gartneriet, men kan trenge påfyll av flytende gjødsel en gang i måneden (følg doseringen på flasken). Den ekstra næringen hjelper julestjernen til å holde seg frisk og blomstre lenge.

Den riktige plasseringen

Julestjernen foretrekker en lys plassering i et rom med temperaturen på 18-22 °C, altså vanlig stuetemperatur. Kald trekk bør unngås. Julestjernen trives heller ikke nær radiatorer og stråleovner. Pass også på at de ikke står nær fruktfat, siden frukt skiller ut stoffet etylen som får blomster og annen frukt til å visne fortere.

Velg kvalitet

Det lønner seg å se ordentlig på julestjerneplanten før du kjøper; den skal ha tett bladverk, og blomstene (de gule «knappene» i midten) skal være i knopp. Jorden skal være passe fuktig; ikke for våt og ikke for tørr.

 Julestjerner står ofte nær trekkfulle inngangspartier i butikkene, og dette kan resultere i at bladene faller av etter kort tid. Det lønner seg å velge planter fra blomsterbutikker, der de har personale som gir plantene riktig stell. Pakk inn plantene i papir eller bobleplast før du tarde med ut, også selv om det er kort vei til bilen.