KUTTER: - Regjeringens foreslåtte kutt i støtten til Hageselskapet er skivebom i forhold til det vi står for og som folk er opptatt av, nemlig hageglede, helse, sunn mat og fysisk aktivitet, sier direktør Tove Berg (t.h) i Hageselskapet. På bildet planter hun et tre sammen med miljøminister Trine Sundtoft i forbindelse med kampanjen Summende hager tidligere i år. (Foto: Svanhild Blakstad)

Dramatisk kutt for Hageselskapet

I statsbudsjettet for 2015 foreslår Regjeringen å kutte støtten til Hageselskapet med 30 prosent.

Grunnstøtten som Det norske hageselskap tildeles fra Landbruks- og matdepartementet foreslås redusert med over 30 prosent i statsbudsjettet for 2015.

For Hageselskapet, som kan feire 130 år i år, kommer dette helt uten forvarsel og er naturlig nok dårlige nyheter:

– Dette er sørgelig lesning, spesielt når vi vet at frivillige organisasjoner står for en stor andel av velferdsveksten i det norske samfunnet, sier direktør Tove Berg.

Hun påpeker at Hageselskapets verdier og arbeidsfelt er helt i tråd med departementets satsingsområder, men for å bidra til veleferdsvekst er organisasjonen avhengig av frie midler.

– Dersom forslaget vedtas, vil dette få store konsekvenser for vår frivillige innsats, sier hun.

Nært knyttet til landbruket

Helt fra «Havedyrkningens Venner», som organisasjonen het i 1884, ble stiftet har Hageselskapet hatt en nær tilknytning til landbruket.

Hageselskapet fremhever at det nå blåser en ny grønn vind over landet, en global trend, med stor interesse for dyrking av grønnsaker, frukt, bær og kryddervekster. I hager, på balkonger og i hageparseller er mennesker opptatt av å dyrke sunn, ren og kortreist mat til eget bruk. Den frivillige organisasjonen merker  økt pågang fra de som søker kunnskap og veiledning.

Skivebom

– Da er det ekstra trist at regjeringen nettopp i en slik fase foreslår dramatiske kutt i støtte til organisasjonen. Det skaper store utfordringer og gir ingen anerkjennelse til Hageselskapets samfunnsinnsats. Det er skivebom i forhold til det vi står for og som folk er opptatt: Hageglede, helse, sunn mat og fysisk aktivitet, avslutter Berg.

Les også: Miljøministeren vil redde humla