MILJØKRIMINALITET: Høyesterett vil ikke behandle anken fra sauebonden som felte et tre med et kongørnreir i. Dermed blir dommen fra lagmannsretten stående, hvor hun ble idømt 21 dagers betinget fengselsstraff.  (Illustrasjonsfoto)

Trefeller fikk fengselsstraff

Høyesterett avviser anken fra sauebonden Anny Unosen (63). Dermed opprettholdes fengselsstraffen for miljøkriminalitet, skriver nrk.no.

Sauebonden fra Saltdal i Nordland ble rikskjendis over natta da det ble kjent at hun måtte møte i Salten tingrett i desember i fjor, tiltalt for miljøkriminalitet.

Mens Unosen og naboen hennes ble frikjent i tingretten, ble begge i lagmannsretten dømt for forsettlig å ha felt et furutre med påfølgende ødeleggelse av et kongeørnreir på kvinnens egen eiendom. Kongeørn har vært fredet siden 1968.

21 dagers betinget fengsel

Unosen anket dommen på 21 dagers betinget fengsel, men ankeutvalget i Høyesterett har nå avvist anken, skriver Avisa Nordland.

Unosen og naboen erkjente i retten å ha felt treet sammen i Saltdal kommune i oktober 2012, men de erkjente ikke straffskyld for å ha skadd reiret. Da NRK snakket med henne i juli var 63-åringen klar på at hun ikke godtok dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

– Det er for galt at vi ble dømt. Jeg mener at jeg skulle vært frifunnet, jeg har ikke gjort noe galt. Furua var min, den sto på min tomt og det var ingen ørn der.

– Allmennpreventive hensyn

Lagmannsretten begrunnet straffeutmålingen med at «allmennpreventive hensyn tilsier at overtredelser av naturmangfoldsloven må møtes med en markert og merkbar reaksjon».

«Oppdagelsesrisikoen er lav, og gjerningsmennene vil ikke sjelden mene å ha aktverdige grunner for sine handlinger og ha støtte for sitt syn i lokalsamfunnet. Reaksjonen vil da få større betydning i seg selv», heter det i dommen som ble avsagt i Hålogaland lagmannsrett.

Politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim var glad for dommen fra lagmannsretten.

– Vi er glad for at de er veldig klare i dommen på at dette er et tilfelle som rammes av loven. Det har betydning for tilsvarende og andre saker, sa han til NRK da den falt i sommer.

Les hele saken på nrk.no her.